Covidsomnia: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Covidsomnia: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Heb je last van meer slaapproblemen sinds de pandemie? Je bent niet de enige hierin. Het aantal meldingen van slaapproblemen is zo gegroeid dat wetenschappers een klinische term ervoor hebben gemaakt: Covidsomnia.

COVID-19 en slapen

Doordat we leven in een tijd waar er een constante bewuste angst is om besmet te raken én een constante angst is voor de economische gevolgen, functioneren wij als mensen niet meer optimaal. Daarbovenop dragen het uiteenvallen van dagelijkse schema’s, verminderde blootstelling aan zonlicht, overmatig slapen overdag en overmatig gebruik van elektronische media (vooral tegen bedtijd) allemaal bij tot verstoorde slaappatronen, stellen neurologen in Neurology Today.

‘Zonlicht is onze grootste ‘tijdgever’’, zegt Daniel Barone, van het Weill Cornell Center for Sleep Medicine. ‘Als mensen hun huis niet meer verlaten uit angst voor COVID-19, als ze niet meer gaan werken zoals ze vroeger deden, dan krijgen ze ‘s morgens niet meer die dagelijkse blootstelling aan zonlicht. Dat kan hun interne klok verstoren.’

Wat kunnen we er aan doen?

Een goede plek om te beginnen is toegeven dat het volledig buiten onze controle ligt. In plaats van ons machteloos te maken, doet dit precies het tegenovergestelde: het geeft ons meer kracht dan we kunnen weten. Als we geloven dat we het kunnen beheersen, zullen we onbewust en bewust actie ondernemen om het te veranderen. Dit is niet alleen op zichzelf zinloos, gezien de virale aard van de aandoening, maar het onttrekt ook energie aan wat we wel kunnen controleren - zoals een bedtijd routine.

Daarnaast is het beoefenen van anti-angst activiteiten een must: van kalmerende meditatieoefeningen tot stress verlichtende essentiële oefeningen, helemaal tot het bellen van je beste vriendin voor wat wijn tijd. Een andere cruciale stap in het omgaan met covidsomnia is hulp zoeken: chronisch slaapverlies is niet alleen een probleem voor je energieniveau, maar ook voor je mentale gezondheid. Er wordt niet van je verwacht dat je een slaapexpert bent, dus als je je zorgen maakt over de kwaliteit van je slaap nacht na nacht, zoek dan hulp.

Ten derde, wees lief voor jezelf. Als je niet zo vrolijk en opgewekt bent als je gewoonlijk bent, heb daar dan vrede mee. Niemand verwacht dat je perfect functioneert als je niet goed slaapt, dus moet jij dat ook niet zijn. Wees oké met het niet oké zijn, en sta anderen toe hetzelfde te doen.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties