Psychotrauma

Een psychotrauma is een psychische wond die wordt veroorzaakt door een zeer stressvolle, schokkende of traumatische gebeurtenis. Dit kan iets zijn als een ernstig ongeluk, fysiek of seksueel geweld, oorlog, een natuurramp, of het plotseling verlies van een dierbare. Psychotrauma treedt op wanneer de impact van deze ervaring zo overweldigend is dat het iemands vermogen om deze op een normale manier emotioneel te verwerken overstijgt, wat leidt tot langdurige psychologische stress.

Psychotrauma Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Psychotrauma

De symptomen van psychotrauma kunnen variëren en omvatten vaak herbeleving van het trauma door nachtmerries of flashbacks, vermijding van situaties die herinneren aan de gebeurtenis, verhoogde prikkelbaarheid of angst, en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen aanzienlijke verstoringen veroorzaken in het dagelijks functioneren van een persoon, zoals problemen in relaties, werk, of op school.

Complex trauma

Psychotrauma kan ook leiden tot complexere aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, angststoornissen, en in sommige gevallen tot problemen met middelenmisbruik. Het is belangrijk dat mensen die lijden aan psychotrauma professionele ondersteuning en behandeling krijgen om hen te helpen bij het verwerken en overwinnen van hun ervaringen.