Hoe word je als nachtbraker net zo gelukkig als een vroege vogel?

Hoe word je als nachtbraker net zo gelukkig als een vroege vogel?

Vroege vogels hebben een goede reputatie. Ze zouden zelfs de reputatie hebben om vrolijker te zijn, stelt Temma Ehrenfeld in Psychology Today. Voor degenen onder ons die van nature nachtbrakers zijn, lijkt dit oneerlijk. Wie zou er niet chagrijnig worden als hij op een bizar uur op moest zijn?

Vroege vogels zeggen vaker dat ze zich goed voelen en ze hebben een lager risico op schizofrenie en depressie. Nachtbrakers hebben zelfs twee keer zoveel kans op depressie als vroege vogels, ongeacht hoe lang ze slapen. Onze genen spelen hier een kleine rol in, ongeveer twaalf tot tweeënveertig procent.

Vroeger naar bed? 

In mei ontdekten wetenschappers in een genetisch onderzoek onder 840.000 mensen, dat degenen met genen die verband houden met vroeg opstaan, minder kans hadden om depressief te worden. Maar in welke mate? Iemand die om tien uur naar bed ging en om vijf uur opstond, had drieëntwintig procent minder kans op een zware depressie. Dit werkte ook de andere kant op: als je om middernacht naar bed ging en om zeven uur opstond, nam je risico op depressie met drieëntwintig procent toe, vergeleken met de gemiddelde persoon.

Maar betekent dat je automatisch gelukkiger wordt als je vroeger naar bed gaat? Als je al vroeg naar bed gaat en vroeg opstaat, misschien niet. Maar als je om één uur ‘s nachts gaat slapen, kun je je depressierisico met veertig procent verlagen als je in plaats daarvan om elf uur ‘s avonds naar bed gaat, suggereerde dit onderzoek. Maar dan moet je je wel aan het nieuwe schema houden.

Synchroon met werkdag

In juni heeft een andere nieuwe studie aangetoond dat het helpt om synchroon te lopen met de werkdag - het is goed om net zo wakker te zijn als iedereen tijdens een ochtendvergadering. Deze tweede studie maakte ook gebruik van genetische gegevens en ontdekte dat vroeg opstaan verband hield met een lagere kans op depressie.

Op basis van gegevens van 85 duizend mensen , werd in dit onderzoek vastgesteld dat mensen die meer last hadden van een sociale jetlag, een grotere kans hadden op een lager welzijn en depressieve gevoelens.

Het idee was eenvoudig. Ons wordt verteld dat we ons aan hetzelfde schema moeten houden, zelfs in het weekend. Nachtbrakers die zichzelf dwingen om vroeg op te staan voor het werk, gaan echter meestal laat slapen wanneer ze kunnen. Dus hoe zorg je er nu goed voor dat je er een ritme inhoudt, genoeg slaapt - niet te kort, niet te lang - en in het algemeen gelukkiger wordt?

Schema’s, schema’s en schema’s

Het belangrijkste is een goed schema opstellen. Nachtbrakers hebben het beste profijt ervan als ze het schema zeven dagen in de week doorvoert, maar natuurlijk mogen ze hier en daar, in het weekend of op een vrije dag, de teugels wat laten vieren. Alleen niet te veel - denk aan je eigen geluk wat je van een goede nachtrust krijgt!

Lees meer over:
Slapen Psychologie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Filmtip: L'adversaire (2002) toont hoe gruwelijk eenzaamheid kan zijn

Zelden zo'n boeiende film gezien als dat ik onlangs L'adversaire (2002, 6.8 op IMDB) in Netflix heb gezien. Als je houdt van...

Studie vindt correlatie tussen verhuizen als kind en depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat ervaringen met verhuizen tijdens de kindertijd - zowel tussen als binnen achtergesteld...

Boeddhisme: Mensen kunnen zich te veel hechten aan uiterlijke objecten

In het boek De wijze lessen van de boeddha staan enkele interessante citaten. Zo ook onderstaande, geplukt uit de Lankavatara...

Stress bij mantelzorgers heeft effect op gezondheid van de cellen

Onderzoekers van de Rice University hebben ontdekt dat de intense stress die mantelzorgers van echtgenoten met geheugenstoorn...

Psychiater Iris Sommer: 'Dat die supplementen werken is zelden aangetoond'

Psychiater Iris Sommer publiceerde in 2023 het boek De bacterie en het brein. Ze wil duidelijk maken dat een gezonde darmflor...

Lees meer