EMDR

EMDR is een psychotherapeutische behandelmethode die voornamelijk wordt gebruikt voor het verwerken van traumatische ervaringen en posttraumatische stressstoornis (PTSD). Ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro in de jaren '80, combineert EMDR elementen uit verschillende therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, met oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie, zoals geluiden of handtapping. Het doel is om de verwerking van vastgelopen traumatische herinneringen te bevorderen, waardoor de emotionele impact van deze herinneringen wordt verminderd.

EMDR Nieuws

Lees al het laatste nieuws over EMDR

Het kernaspect van EMDR-therapie is de 'dual stimulation', waarbij patiënten gevraagd wordt om aan een traumatische herinnering te denken terwijl ze tegelijkertijd een externe stimulus volgen, zoals de zijwaartse handbewegingen van de therapeut. Deze bilaterale stimulatie, of het nu visueel, auditief of kinesthetisch is, wordt verondersteld de informatieverwerking in de hersenen te activeren. Hierdoor kunnen traumatische herinneringen worden geïntegreerd en verwerkt op een manier die minder emotioneel belastend is voor de patiënt.

Een EMDR-sessie bestaat uit verschillende fasen. De eerste fasen omvatten de geschiedenis en behandeling planning, waarbij de therapeut de traumatische gebeurtenis(sen) identificeert die moeten worden aangepakt. Vervolgens richt de therapie zich op het voorbereiden van de patiënt, waarbij copingmechanismen en veiligheid worden besproken. De 'desensitisatie' fase volgt, waarbij de patiënt zich concentreert op de traumatische herinnering terwijl hij de bilaterale stimulatie ondergaat. Dit proces wordt voortgezet totdat de herinnering minder verstorend is.

Tot slot omvat EMDR ook fasen van installatie, waar positieve overtuigingen worden versterkt, en van afsluiting, waarbij de patiënt wordt geholpen om terug te keren naar het heden. De effectiviteit van EMDR is door verschillende studies bevestigd, met name voor mensen die lijden aan PTSS. Patiënten melden vaak een vermindering van stress, angst en emotionele spanning gerelateerd aan hun traumatische herinneringen na het ondergaan van EMDR-therapie. EMDR wordt wereldwijd erkend en toegepast door gekwalificeerde therapeuten en heeft geholpen velen te genezen van de lasten van hun trauma.