Hoe gaat het met Bram Bakker zijn ketogeen-dieet?

Hoe gaat het met Bram Bakker zijn ketogeen-dieet?

Bram Bakker besloot onlangs om over te stappen op een ketogeen-dieet. We zijn benieuwd hoe dit hem bevalt. In zijn eigen podcast De Balanskliniek heeft hij in gesprek met voedingsdeskundige Noor Struik een update over hoe het hem bevalt.

De voormalige psychiater was geïnspireerd door het boek Brain Energy van Christopher M. Palmer en besloot zelf het dieet te gaan volgens. Bakker is van mening dat gezondheidsadviseurs zelf ook meegemaakt moeten hebben wat bepaalde dingen met je doen. Vandaar dat hij het eerst zelf wil proberen.

Ketogeen-dieet betekent dat je echt heel weinig koolhydraten inneemt, nog minder dan een koolhydraat-arm dieet. Bakker: 'Als fanatieke hardloper merk ik dat ik minder spierpijn heb', zegt Bakker in de podcast. Struik legt uit dat als je sterk koolhydraat-arm eet, je goed in je vetverbranding komt te zitten. Je gaat ketonen produceren en die ga je als energie gebruiken. 'Dat werkt ook ontstekingsremmend', legt ze uit.

Het zou ook kunnen helpen met het verlagen van klachten als epilepsie en migraine, licht de voedingsdeskundige toe. Dat heeft ze zelf ook zo ervaren. De ketonen geven erg goed energie aan de hersenen, waardoor je sneller herstelt na het sporten en dat klachten als migraine of epilepsie kunnen verminderen.

'Ik ben een ultraloper', vervolgt Bakker, die de 60 kilometer van Texel heeft gelopen. 'Maar ik merk ook dat ik harder loop. Het is een experiment voor mij, maar het kan kennelijk in ketose'. Echter, het ging niet allemaal op rolletjes toen hij begon met ketonen. 'Ik had minstens 2,5 week heftige detox joh', verduidelijk Bakker. 'Net alsof ik in een afkickkliniek had. Ik had de hele dag een zucht naar stroopwafels. Ik val nog steeds een beetje af'.

Bakker moet volgens Struik dan meer gaan eten. Maar hij valt ook af, waardoor hij denkt dat hij sneller hardloopt dan vroeger. Verder is het een voordeel voor hem dat hij makkelijker een maaltijd kan overslaan, omdat hij meer gewend is aan het verbranden van het vet en dit gebruiken als energie voor de hersenen.

We zijn benieuwd hoe lang Bakker op dit ketogeen-dieet blijft en houden zijn verrichtingen in de gaten. Meer over Struik vind je in haar podcast op YouTube. Volgens Struik loopt Australië overigens voorop op het gebied van ketogeen-dieet en heeft ze daar op kennis opgedaan die ze nu in Nederland toepast.

Al met al vermoeden Bakker en Struik dat ketogeen-dieet mensen met psychische klachten een boost kunnen geven. Maar, toch moet het inzetten van ketogeen-dieet ergens nog wel symptoombestrijding genoemd worden. Het is niet de oorzaak van de psychische klachten. Die zit vaak in de kindertijd, zoals we vaker zien op deze website.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Het Mr. Nice Guy-syndroom verwijst naar een gedragspatroon dat vaak wordt aangetroffen bij mannen die constant proberen ieder...

'Spanning in de kuiten betekent dat je op je hoede bent'

Huub ter Haar schreef het boek Lijfkracht en probeert mensen middels therapie duidelijk te maken hoe belangrijk hun lichaam i...

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Schokkende cijfers over seksueel misbruik kinderen in de VS

Het is weliswaar een rapport uit 2020, maar er zijn veel wetenschappelijk studies voor geraadpleegd en de cijfers zijn eigenl...

Lees meer