Onderzoek UPF-voedsel: Is het echt zo ernstig als gesteld?

Onderzoek UPF-voedsel: Is het echt zo ernstig als gesteld?

Deze week kwam er een onderzoek uit waaruit blijkt dat Ultra Processed Food (UPF) kan leiden tot een hartaanval. Dit zit in veel eten en drinken en zou daarom veel mensen kunnen beinvloeden. De Telegraaf vroeg een expert hoe ernstig het onderzoek is en wat we nu moeten concluderen.

Voedingsdeskundige Marjanne Prins laat aan de krant weten dat ze geschrokken is van het onderzoek. 'Dit onderzoek laat duidelijk zien dat ultra bewerkt voedsel niet enkel slecht is vanwege het aantal calorieën en vetten, maar ook dat het tot hele nare dingen in je lichaam leidt. Dit is echt een groot maatschappelijk probleem, want we hebben nu al niet genoeg mensen in de zorg en die belasting kan door dit slechte eetpatroon alleen maar toenemen.'

Het ultra bewerkte voedsel bevat, doordat het kunstmatig is gefabriceerd, relatief meer calorieën, suiker, verzadigd vet en zout dan onbewerkt voedsel. Het gaat dan om bijvoorbeeld ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken, snoep, chocolade, gebak, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks, chips en kant-en-klaarmaaltijden.

Hoe Ultra Processed Food vermijden?

Maar kunnen we er wel omheen? Prins benadrukt dat doorgaans 70 tot 80 procent van het voedsel in de supermarkt ultra bewerkt is. En bij aanbiedingen is het misschien wel 90 procent. Dit maakt het voor mensen erg moeilijk om aan te ontkomen.

Volgens de voedingsdeskundige is dit een kwalijke zaak. 'Als je een dieselauto hebt, gooi je daar toch ook geen benzine in?! Dat is in feite wat je doet met dit soort eten. De gezonde ingrediënten zijn eruit gehaald en de producten worden aangevuld met ongezonde smaakstoffen', treurt ze.

'Daarbij wordt het niet veel meer dan een snelle vulling en heb je weer snel honger. En daardoor ga je alleen maar meer eten. Tegelijkertijd krijg je te weinig substantieels binnen, waardoor de goede bacteriën in je maag- en darmstelsel niet aan de slag gaan. Dat kan uiteindelijk leiden tot ontstekingsreacties in de darmen. Op de lange termijn verniel je essentiële onderdelen van je lichaam', aldus Prins.

Lees meer over:
wetenschap Gezondheid Voeding

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Fysieke activiteit kan je beschermen tegen chronische pijn

Onderzoekers van de Universiteit van Tromsø, het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen (UNN) en het Noors Instituut voo...

Video | Uitgebreid interview met Jan Dirk van der Ploeg

Vittorio Busato interviewde Jan Dirk van der Ploeg in een video die twee jaar geleden is gepubliceerd op YouTube. Van der Plo...

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Lees meer