Mieren reageren op dezelfde manier als mensen op sociale isolatie

Mieren reageren op dezelfde manier als mensen op sociale isolatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat er overeenkomsten zijn tussen hoe sociale dieren als mieren en mensen reageren op sociale isolatie. Bij de mieren werden door de afzondering van de kolonie immuun- en stressgenen gedereguleerd in de hersenen.

Dit maakt ze kwetsbaarder. 'Het gevolg is dat het immuunsysteem minder efficiënt is, iets dat we ook waarnemen bij sociaal afgezonderde mensen, óók op dit moment tijdens de coronacrisis', zegt Susanne Foitzik, werkzaam voor de Johannes Gutenberg University Mainz. Het artikel is gepubliceerd in Molecular Ecology.

Geïsoleerde mensen worden over het algemeen eenzaam, gaan depressieve klachten krijgen, worden angstiger, ontwikkelen eerder verslavingen en hebben een zwakker immuunsysteem, zegt mede-auteur professor Inon Scharf. Mieren leven hun hele leven in een kolonie en zijn erg sociaal. Werkmieren geven hun eigen voortplantingsideaal op en houden zich bezig met het voeden van de larven, het schoonmaken en het verdedigen van het nest en het zoeken naar voedsel.

Tussen januari en maart 2019 werd een groep mieren (temnothorax nylanderi) van hun kolonie geïsoleerd. Deze mieren vertoonde significant ander gedrag van de rest van ze mieren. Ze waren minder geïnteresseerd in de rest van de kolonie en ze besteedden ook minder tijd aan het verzorgen van zichzelf. 'Deze reductie in hygiënisch gedrag maakt ze kwetsbaarder voor parasieten, dit is ook iets typisch dat we vaker zien in de vorm van sociale deprivatie bij andere sociale organismen', licht Foitzik toe.

Nog opzienbarender vinden de onderzoekers dat de activiteit van de genen ook af neemt, de genen die zorgen voor het immuunsysteem en voor een adequate stress response. Het dereguleren van deze genen betekent dat ze minder actief zijn. 'Deze bevindingen zijn vergelijkbaar met andere onderzoeken naar sociale dieren die een verzwakte immuun systeem toonden na isolatie', aldus Scharf tegenover ScienceDaily. (foto: Unsplash/Andy Holmes)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties