Vijf redenen waarom het boeddhisme nuttig is om te bestuderen

Vijf redenen waarom het boeddhisme nuttig is om te bestuderen

Veel mensen in het Westen zijn compleet vreemd met het boeddhisme. Dat is jammer, want het kent veel facetten die erg nuttig kunnen zijn. In dit artikel bespreken we vijf voordelen van het boeddhisme waardoor mensen makkelijker zien wat de voordelen zijn van deze wetenschap.

(1) Het is een empirische wetenschap

Het boeddhisme is geen geloof zoals andere geloven dat wel zijn, maar een empirische wetenschap. In het hindoeïsme worden goden aanbeden, in de islam gaat het om de Koran met geloof in de Profeet in het christendom is er een God die uiteindelijk het oordeel moet vellen en in het jodendom moet de Thora gevolgd worden.

Het boeddhisme is echter meetbaar. Het gaat om ervaring van de beoefenaar zelf, dat is een wezenlijk verschil met teksten lezen c.q. bestuderen en geloven wat waar is. Je kunt zelf naar een kaars gaan kijken en een half uur mediteren en observeren of je gedachten rustiger worden. Sogyal Rinpoche zei altijd: 'Je geest is als een troebele glas met water. Als je het een kwartier laat staan, is het helder'. Dit is zelf te controleren.

(2) Het verlaagt het lijden

Alle mensen lijden. Dat is de eerste edele waarheid van het boeddhisme: Het leven is lijden. Oftewel, je ontkomt er niet aan. Vergelijkbaar met de Project X van 'Netflix-psychiater' Phil Stutz. Door dit te aanvaarden wordt het leven makkelijker. In het boeddhisme wordt vaak gehamerd op acceptatie. Acceptatie van al het lijden verminderd het lijden. Weerstand verhoogt het lijden.

(3) Serieus omgaan met de dood

In het Westen gaat men doorgaans niet om met de dood. Pas als we bijna overlijden staan we er eigenlijk bij stil. In het boeddhisme staat men continu stil bij de dood. Dit maakt het proces later eenvoudiger. Door dit te beoefenen neemt de angst af om te overlijden en wordt je niet overrompeld. Boeddhisten zijn ervan overtuigd dat je gereïncarneerd gaat worden. Je emotionele staat en je verzamelde karma is bepalend voor hoe en waar je geïncarneerd gaat worden.

(4) Het maakt je één met het universum

Met mijn vrienden maken wij weleens de grap 'alles is één'. In het boeddhisme is men ervan overtuigd dat er geen onafhankelijke objecten zijn. We hebben allemaal zuurstof nodig, voedsel, water etc. Zonder onze omgeving kunnen we niet leven. Zonder andere mensen en dieren en planten ook niet. Door hier bewust van te worden heb je meer respect voor je omgeving en dit verlaagt ook de angst voor de dood.

(5) Het verlaagt je ego

Het vierde punt en de filosofie van boeddhisme is er op uit op je ego behoorlijk klein te maken, zo niet te laten verdwijnen uiteindelijk. Dit mag je alleen toepassen als je gevoel voor eigenwaarde op psychologisch gebied goed genoeg is. Het verlagen van je ego zorgt voor minder lijden. Je maakt je minder druk om dingen en voelt je minder snel aangevallen of dat je tekort schiet ergens in. Het verlagen van je ego zorgt ervoor dat je minder wordt meegezogen in de alledaagse activiteiten en dat je bijvoorbeeld s' nachts bij het slapen je niet meer druk maakt om het dagelijkse leven.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer