Boeddhisme | Het lichaam kan meer betekenen dan je denkt

Boeddhisme | Het lichaam kan meer betekenen dan je denkt

De boeddhistische monnik Thich Nath Nanh zegt weleens 'dat het lichaam de capaciteit heeft om je te helen'. De Vietnamees probeert ermee duidelijk te maken dat je je lichaam moet gebruiken om je geest te laten herstellen. Veel mensen 'vergeten hun lichaam'.

Hij maakt daarmee duidelijk dat het lichaam alleen 'in het nu' kan leven, terwijl de geest van het verleden naar de toekomst springt. En dat is logisch ergens. Het lichaam kan niet denken, dus leeft het in het moment en voelt wat er te voelen valt. Doorleeft wat er te doorleven valt. Eigenlijk precies zoals dieren leven.

Om bij het lichaam te blijven, hebben de monniken volgens Nath Hanh een bel die om de zoveel tijd gaat. Dan moeten de monniken weer naar hun adem gaan en één zijn met hun lichaam. Volgens de meester vergeten mensen in het Westen hun lichaam 'doordat ze te lang achter de computer zitten'.

De laatste weken heb ik te veel in mijn hoofd gezeten. Het is moeilijk om daar uit te komen, als je te veel denkt. Vanmorgen scheen de zon en heb ik vijftien minuten in de zon gezeten. En juist toen maakte ik weer meer contact met mijn lichaam en voelde ik me goed. Misschien is dat juist ook wel wat mensen lekker vinden aan de zon. Dat ze gewoon eindelijk écht contact maken met hun lichaam.

Nath Hanh adviseert om naar je adem te gaan. Om bewust in en uit te ademen, om zo het contact met je lichaam te herstellen. Hij doet daarom ook aan loopmeditaties, waarbij elke stap contact maakt met de inademing. 'Loop op aarde alsof je net als een astronaut in de ruimte bent geweest, waarbij elke stap een wonder is', aldus de leraar.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer