Is Hans Laurentius ergens aan gehecht? 'Aan mijn sigaretten!'

Is Hans Laurentius ergens aan gehecht? 'Aan mijn sigaretten!'

Hans Laurentius plaatst op YouTube met regelmaat Advaita-sessies. Deze zijn boeiend en begeven zich op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Laurentius benadrukt in bijna al zijn sessies dat ervaring het belangrijkste is en dat als mensen in de problemen komen ze het beste achterover kunnen leunen. 'Back-off' zoals hij het zou zeggen met zijn kenmerkende Engelse teksten tussendoor.

Op een gegeven moment gaat het in een sessie, onlangs opgenomen in Utrecht, over gehechtheid. Een bezoekster vraagt of Laurentius ergens aan gehecht is. 'Ja, aan mijn sigaretten!', lacht hij. Volgens Laurentius is gehechtheid 'gevaarlijk' en heeft hij dat in eerder relaties 'te veel gehad'. Nu is hij daar minder mee bezig.

'De gehechtheid die ik vroeger had en de enorme vrees dat dit beëindigd zou worden, die heb ik nu niet zo meer. Dan schakelt het in momenten van spanningen of crisis terug naar gewoon kijken hoe dat proces zich ontvouwen wil. Want ik kan wel denken uit een proces van wat ik liever heb, maar wat ik liever heb is maar één onderdeel van die constellaties waar ik het over had. En het zou weleens niet het belangrijkste kunnen zijn. Plus als zij echt beter af is zonder mij, dan heb ik er ook niks aan als ze langer bij me blijft.'

'Waarom niet. Stupid question'

Mensen hebben volgens hem verschillende lagen en elke keer als er iets gebeurd plopt er iets naar boven. Het is de taak van de waarnemer, die hij 'waarnemende' noemt en niet waarnemer dat is te subjectief, om dit waar te nemen en alleen maar te kijken. Dat betekent niet oordelen, ook niet over jezelf. 'Ik haat het dat zoveel mensen zoveel oordelen over zichzelf', zegt hij in de video.

Ook gaat het over jezelf vastzetten. Mensen hebben vaak de neiging om te reageren als hun iets overkomt. 'Je hoort vaak: 'Dit had niet zo mogen zijn'. Dat gewone mensen-kindertjes wel altijd hebben als er wel iets gebeurd. 'Waarom moet ik nou weer kanker krijgen? Ja, wil je het aan iemand anders geven?', reageert Laurentius op zijn karakteristieke droge stijl. 'Waarom niet. Stupid question. Het is allemaal weerstand en een raar idee dat mensen hebben en steeds erger lijkt te worden. Dat leven altijd leuk moet zijn, het mag niet zo zijn. Niemand mag lijden, al het onrecht moet de wereld uit. Alsof dat kan, weird!'

Bekijk hieronder een video van de Advaita-sessie in Utrecht. Meer video's van Hans Laurentius zijn te vinden op zijn officiële YouTube-account.

Hans Laurentius in een advaita-sessie in Utrecht

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer