Boeddhisme: In feite is alles wat we ervaren vergankelijk

Boeddhisme: In feite is alles wat we ervaren vergankelijk

Steve Hagen heeft een eenvoudig boekje (Boeddhisme in alle eenvoud) geschreven over het boeddhisme dat makkelijk te begrijpen is en goed toe te passen op je eigen leven. In dit stukje citeren we uit zijn boek en het gedeelte dat we uitlichten gaat om vergankelijkheid en veranderlijkheid.

Er gaan vaker dingen dood en geboren dan we denken. Bijvoorbeeld al onze haren op ons hoofd. Dat is een continue proces van doodgaan, uitvallen en opnieuw aangroeien. Zo gaat het op meer plekken in ons lichaam. 'We sterven elk moment en worden elk moment opnieuw geboren', schrijft Hagen in zijn boek.

Dit geldt niet alleen voor dingen in ons, maar ook buiten ons. 'In feite is alles wat we ervaren - ons lichaam, onze geest, onze gedachten, onze begeerten en behoeften, onze relaties - vergankelijk en veranderlijk. Alles waar wij naar kijken - inclusief wijzelf en alle aspecten van het leven - is niets anders dan verandering.'

Het probleem is dat de mens in zijn algemeenheid vaak weerstand heeft tegen verandering. En het liefst alles zo wil laten zoals het is. Dit is onnatuurlijk en zorgt voor lijden, wat in het boeddhisme dukkha wordt genoemd.

'We willen vasthouden en ons aan dingen vastklampen. Zoals we in dit boek zullen waarnemen is ons streven om vast te houden, om verandering te blokkeren, de voornaamste bron van verdriet, ellende en moeilijkheden in ons leven.'

We willen het liefst dat alles zo blijft, maar dat is helaas niet de natuur en de realiteit. Als we hiertegen gaan vechten, wat mensen dikwijls doen, dan ontstaat er lijden. Het is de kunst om te zien dat alles veranderd en te accepteren dat dit ook zo is. Dat zou je hoeveelheid lijden in je leven flink kunnen verlagen.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties