Blog | Is trots nu een positieve of negatieve emotie?

Blog | Is trots nu een positieve of negatieve emotie?

Altijd in mijn leven heb ik trots als een positieve emotie ervaren. Ook al hoorde ik Thich Nath Hanh, de inmiddels overleden boeddhist, weleens zeggen dat trots bij de negatieve emoties hoort. Toch was ik het niet met hem eens.

Echter, sinds een jaar begint daar een beetje verandering in te komen. Mijn gevoel neigt ernaar dat trots wel degelijk een negatieve emotie is. Met name voor personen met een bepaald profiel. Het punt is dat in mijn ogen trots altijd gerelateerd is aan een bepaalde prestatie.

Als je dan ook nog geneigd bent om je negatieve hechting uit je jeugd te compenseren met presteren, denk ik dat trots je niet verder gaat helpen in het leven. Je moet dan uit die cirkel van presteren zien te komen. Presteren om goed genoeg te zijn.

Als jij vervolgens steeds trots bent op dingen die je presteert of bezit of bereikt. Dan zal je altijd die kinderlijke hang naar erkenning voor je prestaties blijven houden. Oftewel het hebben van trotse gevoelens brengt je niet verder. Het lijkt een uitkomst van je onzekerheid te zijn.

Blog | Is trots nu een positieve of negatieve emotie?

Moeten we trotse gevoelens dan gaan verbieden of wegdrukken? Nee zeker niet. Als je de behoefte hebt om trots te zijn moet je dat lekker voelen. Maar misschien is het verstandig om te achterhalen of die trots gerelateerd is aan iets wat je in je jeugd tekort bent gekomen? Misschien blijf je dan minder bezig met trots?

Nu snap ik ook beter wat Nath Nahn bedoelde. Het gevoel trots is zo gekoppeld aan het ego en boeddhisten zijn vies van het woordje ego. Die zien dit als de grootste oorzaak van het lijden. Vandaar dat zij dit als negatieve emotie beschouwen.

Ik probeer, zonder gevoelens te onderdrukken, gewoon blij te zijn met dingen. Dat lijkt me een mooi substituut voor trotsheid. Dan is het ook niet relatief. Dan ben ik zelf gewoon blij met iets en klaar. Niet dat ik meer ben als ik wat heb wat trotsheid zou veroorzaken. Zou dat de oplossing zijn? Misschien heb ik volgend jaar het antwoord.

Poll

Is trots een positieve of negatieve emotie?

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Psychiater Verny: Een cliënt herinnerde zich zijn eigen conceptie

Psychiater Thomas Verny houdt zich veel bezig met prenatale psychologie. Hij schreef er ook boeken over, waaronder The secret...

Video | De objectrelatietheorie uitgelegd

Diverse grote namen waaronder Melanie Klein, Donald Winnicott en Ronald Fairbairn behoren tot de objectrelatietheorie. Maar w...

Verdieping | Waarom Stroecken en Verdult niet meer spreken van 'hechting'

In deze rubriek 'Verdieping' gaan we iets verder dan het gemiddelde artikel op IndeSpiegel.nl. De berichten zijn dan ook voor...

Wat wordt er bedoeld met 'moral defense' van Fairbairn in de psychologie?

De 'moral defense' is een concept uit de objectrelatietheorie van de Schotse psychoanalyticus W. Ronald D. Fairbairn. Fairbai...

Studie: Drie keer per week wandelen verlaagt kans op terugkerende lage rugpijn

Onderzoek uit Australië heeft aangetoond dat drie keer per week wandelen het risico op terugkerende lage rugpijn bijna halvee...

Lees meer