Het kennen van andermans geheimen zorgt voor macht én stress

Het kennen van andermans geheimen zorgt voor macht én stress

Een geheim waren is moeilijk. Ben Franklin merkte op dat drie mensen een geheim kunnen bewaren als twee van hen dood zijn. Zelfonthulling is een menselijke neiging, want informatie is macht. Hoe meer informatie een persoon bezit, hoe groter de illusie van macht wordt schrijft Psychology Today.

Net zoals informatie macht is, staan geheimen ook gelijk aan macht. Als persoon A een geheim kent en persoon B niet, heeft persoon A een grotere machtspositie omdat hij bevoorrechte informatie heeft. Als persoon A het geheim dan onthuld, heeft hij nóg meer macht. Want op dat moment deelt hij informatie die persoon B helemaal nog niet wist.

Twee delen 

Het bewaren van een geheim bestaat uit twee delen. Als eerst mag je niet onthullen dat je geheime informatie hebt ontvangen en als tweede mag je deze geheime informatie tegen niemand vertellen. Dit vereist inspanning en controle. Het is hetzelfde als je tegen iemand zegt dat hij niet aan een hond mag denken; dan wil die persoon hoogstwaarschijnlijk juist aan een hond denken.

Daarbij is het vertellen van een geheim, juist een ego-belonende ervaring. Als je niet onthult dat je geheime informatie bezit, dan kun je geen macht uitoefenen over degenen die dat niet doen. Daarom zijn mensen geneigd te onthullen dat ze geheimen hebben om te laten zien dat ze superieur zijn aan degenen die dat niet zijn.

Spiraal van geheimhouding

Maar als het nadelig is om het geheim te vertellen, dan voelt de geheimhouder zich gevangen en kan of durft hij het geheim niet te delen. Het bewaren van geheimen kan hierdoor emotioneel leed, afhankelijk van de aard en gevoeligheid ervan, veroorzaken. In zware gevallen kan een groot geheim voor depressie, angst en een slechte algemene persoonlijke gezondheid zorgen. Om geheimen te bewaren, moet de persoon voortdurend op zijn hoede zijn om zich niet bewust of onbewust bloot te geven, wat stress veroorzaakt.

Omdat de persoon voortdurend waakzaam is, ontstaat er een ‘geheimhoudingsspiraal’. Dit betekent dat als het geheim in het bewustzijn komt, moet de persoon het direct verdringen voordat hij het of onthuld of gevoelens van schuld of schaamte ervaart. Het geheim moet voortdurend bewaakt worden om onbedoelde onthulling te voorkomen. Onvermijdelijk zal de gedachte aan het geheim weer opduiken, waardoor de steeds strakkere geheimhouding spiraal in werking wordt gezet en angst en stress toenemen.

Stress verlichten

Om de angst en de stress te verlichten van grote geheimen, voelen geheimhouders zich gedwongen om het iemand te vertellen. De meeste mensen vertellen hun geheimen aan mensen die ze mogen en vertrouwen, waardoor ze er minder aan moeten denken om het geheim te bewaren.

Maar sommige mensen vinden het juist fijn om hun geheimen te delen met vreemden op plekken of momenten waar ze weten dat ze die persoon nooit meer gaan zien. Een trein- of vliegreis bijvoorbeeld is een ideale plek om je hart te luchten zonder consequenties van de persoon over wie het geheim gaat. Ongeacht met wie het geheim gedeeld wordt, het onthullen van het geheim vermindert het angstniveau van de geheimhouders aanzienlijk. (Foto: Pexels/Andrea Piacquadio)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Video | Bram Bakker over lichaamswerk in de psychiatrie: 'Ademwerk kan je ontspannen'

Bram Bakker bespreekt in deze podcast wat er aan lichaamswerk wordt toegepast in de psychiatrie. Ook zegt hij dat er te veel...

Scholieren schorsen heeft een negatief effect op hun gezondheid

Het omgaan met problematisch gedrag van studenten blijft een belangrijke uitdaging voor scholen, waarbij traditionele maatreg...

Studie toont verband tussen kindermishandeling en fysieke gevolgen op latere leeftijd

Kindermishandeling heeft blijvende effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van...

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsm...

Lees meer