Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsmarkt en ruiken hun hun kans schoon om het gat naar de man te dichten. Maar eigenlijk, als we naar andere gebieden kijken, dan liggen vrouwen voor op mannen. En wel een behoorlijk stuk. Maar de mannen geven dit niet toe, angst om het patriarchaat te verliezen?

Des te meer je je in psychologie en het lichaam gaat verdiepen, des te meer kom je er achter dat de gemiddelde vrouw eigenlijk veel gezonder door het leven gaat dan de gemiddelde man. Het verbaast me dan ook niet dat de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen langer is dan voor mannen in Nederland en dat mannen van 75 plus tot de grootste groep horen die zelfmoord plegen. Ook zijn oudere mannen over het algemeen eenzamer dan oudere vrouwen.

Hieronder wil ik vier redenen schetsen waarom vrouwen eigenlijk verder ontwikkeld zijn dan mannen.

(1) Ze hebben beter contact met hun gevoelsleven. Je hoeft alleen maar naar de gemiddelde yogales gaan om dit te snappen. Daar is 80 procent vrouw en 20 procent een man. Vrouwen hebben meer contact met hun lichaam en daarmee ook met hun gevoelsleven. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld eerder aan de bel trekt als je merkt dat je lichaam overspannen raakt door werk.

(2) Vrouwen praten meer over gevoelens dan mannen. Mannen praten doorgaans liever over 'onderwerpen' dan over zichzelf. Het gaat vaak over praktische zaken. Vrouwen willen graag echt verbinding maken en hun gevoelens delen. Ook is er minder schaamte voor gevoelens als bijvoorbeeld verdriet.

(3) Vrouwen zoeken eerder lichamelijk contact. Als je scholieren weleens ziet fietsen, dan zitten de meisjes weleens aan elkaar met een arm over elkaar. Zo fietsen ze dan samen. Dat heb ik mannen nog niet zien doen. Of als vrouwen die vriendinnen zijn elkaar na een tijdje zien, geven ze elkaar een knuffel. Dat doen mannen over het algemeen ook minder snel. Meer lichamelijk contact betekent minder gevoelens van eenzaamheid en er komen vast ook interessante (knuffel)-stoffen vrij.

(4) Ze zijn eerder volwassen dan de gemiddelde man. Met name op de middelbare school en universiteit of hogeschool zie je dat vrouwen veel serieuzer met hun opleiding bezig zijn dan mannen. Ze hebben alles piekfijn op orde, terwijl de mannen meer een beetje lanterfanten. Vrouwen worden eerder volwassen dan mannen. Dat heeft misschien ook te maken met een biologisch component dat vrouwen tot hun veertigste in principe nog makkelijk kinderen kunnen krijgen en mannen later nog. Ze moeten wat dat betreft ook eerder volwassen zijn. Maar dat ze eerder volwassen zijn, geeft vrouwen wel meer kans om zich op emotioneel en intellectueel niveau te ontwikkelen en de juiste keuzes te maken in het leven.

Over het algemeen heb ik ergens medelijden met veel vrouwen die een serieuze relatie willen met een man. Zie maar iemand te vinden die niet nog een te groot verwond kind in zichzelf heeft, iemand die open communiceert over zijn gevoelens en ook met jou echt de verbinding aan wil en durft te gaan. Dat valt nog niet mee. De meeste mannen pakken liever een biertje en gaan voetbal kijken, over tot de orde van de dag.

Als je een man hebt die zich niet open stelt, dan ga je uiteindelijk eenzaam worden in je relatie. Ook krijg je sneller conflicten, ga je langs elkaar praten etc. Ook kom je eerder voor verrassingen te staan en is het ook funest naar je kinderen. Als een man niet communiceert met jou, communiceert ie dan wel met zijn kinderen? Wat voor band krijgt hij met zijn kinderen? Nee, een deel van de vrouwen staat er behoorlijk alleen voor en ik zie het ook niet zo snel veranderen, helaas.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Zoon Alice Miller: 'Mijn moeder is nooit de moeder geweest van haar boeken'

Martin Miller is de zoon van de beroemde psychologe Alice Miller, die vooral bekend is geworden van het boek Het drama van he...

Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Het Mr. Nice Guy-syndroom verwijst naar een gedragspatroon dat vaak wordt aangetroffen bij mannen die constant proberen ieder...

'Spanning in de kuiten betekent dat je op je hoede bent'

Huub ter Haar schreef het boek Lijfkracht en probeert mensen middels therapie duidelijk te maken hoe belangrijk hun lichaam i...

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Lees meer