'Veel relaties gaan stuk om mannen die 'een oude baby blijven''

'Veel relaties gaan stuk om mannen die 'een oude baby blijven''

Gabor Maté, trauma-expert en arts, gaat in de podcast van The Diary of a CEO in op een belangrijke reden waarom volgens hem relaties vaak stuklopen. Dit heeft er volgens Maté mee te maken dat een gezin op een gegeven moment kinderen krijgt er dan dingen veranderen in de onderlinge verhoudingen.

De moeder heeft over het algemeen meer aandacht voor de kinderen, waardoor er minder aandacht is voor de mannelijke partner. Deze man zal, als hij emotioneel niet volwassen genoeg is, dit voelen en daardoor zal hij ontevreden worden.

Maté grapt dat de moeder dan voor de kleine baby moet zorgen en 'voor de 35-jarige' baby. In haar meest volwassen keuze, kiest ze voor de jonge kinderen. Waardoor de man het onderspit delft. Een emotioneel volwassen man zal dit snappen en er genoegen mee nemen, maar een onvolwassen man niet. 'Als de moeder kiest voor de 35-jarige baby, dan doet ze de driejarige baby tekort', licht Maté toe.

Seks

De presentator maakt vervolgens nog een bruggetje naar hoe Maté tegen seks aankijkt. Tegenwoordig gaat dit te vlug is zijn meningen. 'Je hebt fysieke intimiteit en emotionele intimiteit. Mensen zijn steeds vaker geneigd om fysieke intimiteit te hebben voordat er emotionele intimiteit is. Maar als we seks hebben zonder dat er emotionele intimiteit bij is, dan ontstaat er seks dat is afgescheiden van onze echte behoeften'. Waarschijnlijk doelt hij hier op verbondenheid.

Over het algemeen willen vrouwen meer emotionele intimiteit dan mannen. 'Als de emotionele intimiteit achterwege blijft, dan wordt seks behoorlijk mechanisch', verduidelijkt Maté. Dit kan resulteren in een destructieve relatie, net als dit het geval is wanneer één van beide partners een moeder- of vaderrol op zich neemt. Dan is de gelijkwaardigheid tussen de partners verdwenen.

Tot slot gaat Maté ook in op emotionele volwassenheid. Meestal trekken partners elkaar aan met dezelfde emotionele volwassenheid. Het kan zijn dat één van de partners zich daar in meer ontwikkeld. Dan is het volgens hem noodzakelijk dat die andere partner mee gaat in die ontwikkeling. Anders is volgens hem de relatie niet meer houdbaar.

Bekijk hier het volledige interview.

Interview met Gabor Maté


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties