Blog | Hoeveel mensen kijken nog gewoon uit het raam naar buiten?

Blog | Hoeveel mensen kijken nog gewoon uit het raam naar buiten?

In het dorp waar ik woon in Noord-Holland zie je ze nog weleens. Een boomer die met zijn handen in zijn zakken voor het raam eigenwijs naar buiten zit te gluren. Gewoon even kijken wat er allemaal in de buurt gebeurt. Dan moet ik altijd een beetje lachen en dan denk ik: dit is een uitstervende soort, geniet er nog maar even van.

Ook lezen bejaarden hier nog gewoon de krant. Dan worden ze wakker, nemen ze een ontbijtje en daarna gaan ze gewoon lekker achterover de krant lezen. Ook die soort gaat verdwijnen. Helaas. Het ziet er altijd wel zo ontspannen uit als je iemand gewoon zo achterover even de krant ziet doornemen.

Mijn generatie leest al geen krant meer of neemt een digitaal abonnement. Ik niet, ik koop bewust een papieren versie, omdat ik niet alles digitaal wil doen. Maar hoeveel mensen zijn zich hier van bewust? En hoeveel mensen kiezen er dan ook nog voor om dan maar de papieren versie te lezen? Het zijn er weinig vrees ik. Ook een uitstervende soort.

Het is wel jammer. Dit soort dingen, met name het gewoon even naar buiten kijken, dat zijn momenten dat je even contact maakt met je lichaam en je geest tot rust brengt. Door de mobiele telefoon en andere elektronica zijn al deze momenten voor veel mensen steeds verder achterop komen te liggen. We pakken liever de telefoon en gaan onzinnige appjes checken, door sociale media swipen of we gaan zelfs op zoek naar een partner op een dating app.

Laatste realiseerde ik me dat ik op een dag even vijf minuten niets wilde doen. Het was helaas pas 22.55 uur 's avonds, de rest van de dag was al gevuld. Ik keek naar mijn hond. Die doet de hele dag niks anders. Maar het lukte me om vijf minuten op adem te komen en het was best prettig moet ik zeggen. Ik wil dit vaker doen.

Fred de Jack Russel-terriër
Fred de Jack Russel-terriër

Die hond is voor mij toch wel een soort idool. Hoe goed moet hij wel niet contact hebben met zichzelf? Bij mij zweven er altijd gedachten door mij heen, dat zal bij hem wel meevallen, zoveel woorden kent hij niet. Waarschijnlijk zijn het er 20 ofzoiets die hij kent. Meer kunnen het er niet zijn. De rest zijn pure zintuigen.

Wat dat betreft snap ik de boude uitspraak van psychiater Bessel van der Kolk wel. Hij zei in een YouTube-video cryptisch: 'Ik weet niet of het goed is dat de Berlijnse muur is gevallen'. Waarschijnlijk ziet hij de gevolgen van het kapitalisme dagelijks in zijn trauma-center in de Verenigde Staten. En het wordt vooralsnog alleen nog maar erger. Wie gaat de stop-knop indrukken? Dat moeten wij zelf doen. Gewoon zoals die opa in het dorp, uit het raam kijken en je zintuigen blijven gebruiken!

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Lees meer