Afrikaanse grote mensapen in groot gevaar: leefgebied dreigt compleet te verdwijnen

Afrikaanse grote mensapen in groot gevaar: leefgebied dreigt compleet te verdwijnen

Een nieuwe studie voorspelt een enorme afname van het verspreidingsgebied van de grote mensapen in Afrika - gorilla's, chimpansees en bonobo's - als gevolg van de veranderingen door klimaatverandering, veranderingen in landgebruik en groei van de menselijke bevolking.

Mensen zorgen voor het uitsterven van de mensapen in het Afrikaanse continent, en als we ons gedrag en consumptie niet snel veranderen, vrezen onderzoekers dat er binnen 30 jaar bij geen mensapen meer rondlopen in Afrika. Op die manier dreigen de mensapen te verdwijnen.

In het ergste geval, waarin menselijke emissies en landgebruik gewoon doorgaan, voorspellen onderzoekers van het Wildlife Conservation Society een verlies van 94 procent van het leefgebied van mensapen in Afrika tegen 2050.

Zelfs als we vóór die tijd ons gedrag grotendeels veranderen door onze uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen en ecosystemen beschermen, laten modellen zien dat gorilla's, chimpansees en bonobo's in de komende drie decennia waarschijnlijk 85 procent van hun leefgebied in Afrika zullen verliezen.

Welk scenario ook uitkomt, ruwweg de helft van al het verlies van leefgebied kan plaatsvinden in beschermde gebieden, zoals nationale parken. Klimaatverandering houdt zich niet aan door mensen opgelegde of gecreëerde grenzen. Naarmate de wereld warmer wordt en landschappen verschuiven, bestaat er altijd een kans dat mensapen naar hoger gelegen gebieden kunnen vluchten, maar dit kost tijd, en veel aapsoorten planten zich langzaam voort en hebben een hele specifieke omgeving nodig om langdurig te overleven.

Een dergelijke migratie zou ook mensapen uit beschermde gebieden kunnen verdrijven, waardoor hun populaties een nog groter risico lopen. In feite schat een reeks nieuwe modellen dat toekomstige reeksen voor chimpansees, gorilla's en bonobo's voornamelijk zullen verschuiven naar onbeschermde gebieden, die onderhevig zijn aan landbouw, mijnbouw, houtkap, jacht en stedelijke ontwikkeling.

De toekomst van de Afrikaanse mensaap staat op het spel.

Lees meer over:
Aap dieren afrika

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer