Zo ga je elke werkdag met een blij gevoel naar je werk

Zo ga je elke werkdag met een blij gevoel naar je werk

Volgens Body and Soul spenderen we meer dan een derde van ons leven op het werk. Niet elke keer worden die dagen doorgebracht met evenveel plezier en enthousiasme. Maar wat als we dat wel konden? Wat als we elke elke werkdag konden opstaan, geweldige resultaten behalen en met een energiek, tevreden en trots gevoel weg zouden kunnen gaan?

Dat kan, stelt Erin Devlin, de auteur van het boek ‘Get the job you really want’. Volgens haar zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om wel met dat lekkere gevoel uit bed te komen elke werkdag. Hieronder zijn de tien stappen en vragen aan jezelf, verzameld:

Rangschik je prioriteiten 

Wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat zoek je in een baan en carrière dat aansluit bij wat je graag zou willen in het leven? Is het belangrijk dat de baan goed verdiend, zodat je bijvoorbeeld een hypotheek kan krijgen? Of is het belangrijk dat de baan flexibel is? Bepaal wat je drie top prioriteiten zijn en concentreer je daar eerst op.

Bepaal je waarden

Wat zijn de normen, waarden en principes die voor jou het belangrijkst zijn? Een goede manier om je waarden te bepalen is te kijken naar mensen die je bewondert en de kwaliteiten op te merken die je in hen waardeert. Zet je top vijf van waarden in je carrièreplan.

Betaal je interesses

Geen moeite hebben met werken gaat veel makkelijker als je iets doet wat je leuk vindt. Het is daarom belangrijk om na te denken in wat je geïnteresseerd bent, hoe je je vrije tijd doorbrengt en dit vervolgens mee te nemen in je carrière keuze.

Speel in op je sterke punten

Goed zijn in je werk geeft voldoening en het maakt het werk ook makkelijker om te doen. Denk eens na over waar je goed in bent en wat je natuurlijke talenten zijn. Zijn er banen en loopbanen die je sterke kanten goed kunnen gebruiken? Denk ook na over wat je tot nu toe in je leven en carrière hebt bereikt. Deze successen zullen waardevol zijn voor de juiste werkgever, dus noteer ze en bewaar ze voor later.

Visualiseer je leven en carrière over vijf jaar

Hoe ziet je leven eruit en hoe voelt het? Wie ben je en wat doe je voor werk? Stel een ‘loopbaanvisie’ voor jezelf op. Misschien is je loopbaanvisie er één die je evenwicht en flexibiliteit in je werk geeft, of misschien brengt het je naar een bepaald inkomensniveau of geeft het je zinvol werk.

Stel een aantal S.M.A.R.T.-doelen

Bij het maken van een loopbaan- en carrière visie raadt Devlin aan om met de S.M.A.R.T methode van George T. Doran aan de slag te gaan. S.M.A.R.T. staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Je kunt één groot doel stellen, plus een aantal kleinere doelen die je helpen om bepaalde vaardigheden of doelstellingen te bereiken.

Stel een carrièreplan op

Na het doorlopen van de bovenste stappen, kan er begonnen worden aan het maken van een carrièreplan. Hierin verwerk je je prioriteiten, normen en waarden, interesses, sterke punten en doelen.

Maak de balans op

Houd je carrièreplan naast je huidige of toekomstige werkgever en kijkt waaraan zij allemaal voldoen. Bieden ze uitdaging, de mogelijkheid om anderen te helpen of de kans om iets terug te geven? Zal je je vervuld, gesteund en verrijkt voelen door er te werken? Je kunt alle mogelijkheden voor zelfstandig ondernemerschap ook door dezelfde bril bekijken.

Stel doelen in je baan

Als je eenmaal het gevoel hebt dat je in de juiste baan zit, met de juiste afstemming van waarden, kun je specifieke doelen stellen die je helpen je te ontwikkelen en vooruitgang te boeken binnen je loopbaan, in afstemming met je levensplannen. Stel jezelf deze vragen:

- Wat zou ik in deze functie willen bereiken in de komende twaalf maanden?

- Welke actie moet ik ondernemen om dat te bereiken?

- Welke steun, training of middelen heb ik nodig van mijn manager, de organisatie, of van buitenaf om dat te bereiken?

Als je carrièredoelen, waarden en levensplannen op één lijn liggen met die van je werkgever, je baan en je carrière, dan is de kans groter dat je je werk leuk vindt, zich in balans voelt, gelukkiger bent en beter presteert. (Foto: Pexels/Andrea Piacquadio)

Meest gelezen

Wat doen slaappillen nu echt met je lichaam?

Slaappillen, bijvoorbeeld Xanax, Ativan, Klonopin, Valium en Restoril, worden vaak voorgeschreven om de slaap te bevorderen....

Valideer de emoties van je kind in plaats van ze tegen te spreken

‘Je hebt geen reden om boos te zijn, dus doe even normaal’ of ‘Hoe denk je dat IK mij voel na dit alles?’ zijn twee zinnen di...

Lees meer

Net binnen

Valideer de emoties van je kind in plaats van ze tegen te spreken

‘Je hebt geen reden om boos te zijn, dus doe even normaal’ of ‘Hoe denk je dat IK mij voel na dit alles?’ zijn twee zinnen di...

Wat doen slaappillen nu echt met je lichaam?

Slaappillen, bijvoorbeeld Xanax, Ativan, Klonopin, Valium en Restoril, worden vaak voorgeschreven om de slaap te bevorderen....

Klimaatverandering en urbanisatie vormen groot probleem voor de libelle

In Duitsland kent men van oorsprong grote populaties aan libellen, tal van soorten zijn er te vinden bij onze oosterburen. Ma...

Hoe ga je om met een zomerdepressie?

Net zoals er ‘winterdepressie’ bestaat, bestaat er ook een ‘zomerdepressie’. Deze groep mensen hebben bijvoorbeeld last van h...

De Vier Edele waarheden van het boeddhisme

Het boeddhisme kent Vier Edele waarheden die door Gautama Boeddha zijn doorgegeven. Dit is de eerste lering van de grondlegge...

Lees meer