Wat je eet voor lunch wordt beïnvloedt door je collega’s

Wat je eet voor lunch wordt beïnvloedt door je collega’s

Neem je een zalmbroodje op werk, omdat je denkt dat je daar zin in hebt? Nee, je neemt dat zalmbroodje gebaseerd op wat je collega’s eten. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Wanneer je samen met je collega’s luncht, is de kans groot dat je dezelfde gezonde óf ongezonde voedsel keuzes maakt.

Aan de studie deden zesduizend medewerkers van het Amerikaanse Massachusetts General Hospital mee. De onderzoekers keken naar het aantal minuten verschil tussen twee mensen die na elkaar hun lunch betaalden. Ook keken ze naar hoe vaak die twee personen gedurende vele weken tegelijkertijd hun lunch nuttigden én of deze mensen tegelijkertijd ook een ander cafetaria binnen het ziekenhuis bezochten.

Invloed ‘lunchgenoten’

‘Twee mensen die binnen twee minuten na elkaar aankopen doen, kennen elkaar bijvoorbeeld eerder dan degenen die een half uur na elkaar een lunch afrekenen’, legt onderzoeker Doug Levy uit in een interview met Scientias.nl. Om na te gaan of het model klopte, vroegen de onderzoekers aan duizend werknemers of ze er inderdaad in waren geslaagd de juiste namen van hun ‘lunchgenoten’ te achterhalen. Uit de antwoorden bleek dat de werknemers de juiste namen van hun ‘lunchgenoten’ konden opnoemen, ofwel het model werkte dus goed.

Na het verzamelen van de gegevens konden de onderzoekers conclusies trekken. Zo ontdekte het team dat de voedselkeuzes van twee werknemers die tegelijkertijd hun lunch hadden uitgekozen, sterk op elkaar leken. Hieruit kon worden geconcludeerd dat de lunch keuze van een individueel wordt bepaald door een collega.

Sociale kring 

Maar waarom is deze informatie nu belangrijk? Volgens Levy heeft het te maken met het percentage zwaarlijvigen en mensen met overgewicht in de afgelopen decennia sterk is gestegen. Het stijgende percentage heeft vervolgens gevolgen voor de morbiditeit en mortaliteit. Ongezond eten is de belangrijkste reden voor deze trends en daarom probeerde de onderzoekers te kijken waarom mensen in een werkomgeving kiezen voor ongezond of gezond eten.

‘We ontdekten dat mensen de neiging hebben om hun voedselkeuzes van anderen in hun sociale kring te laten afhangen’, stelt Levy. ‘Dit verklaart waarom obesitas zich vaak binnen sociale netwerken verspreid.’ Niet alleen een kennis kan het eetgedrag van een collega bepalen, ook ‘toevallige’ kennissen of vrijwel vreemden. Dit heeft te maken met groepsdruk en het willen veranderen van persoonlijk gedrag om zo een relatie met iemand in hun (nabije) sociale kring te versterken.

Toepassen

De bevindingen uit de studie hebben verschillende bredere implicaties om obesitas te voorkomen. Levy: ‘Uiteindelijk zal het begrijpen van de dynamiek ons helpen om strategieën te ontwikkelen die gezond eten aanmoedigen en ongezond eten ontmoedigen. We zouden bijvoorbeeld gezonder eten kunnen promoten door ons te richten op lokale ‘influencers’ die het goede voorbeeld geven aan mensen om hen heen.’

Want voedselkeuzes zijn dus vaak sociaal besmettelijk en het mensen gaan zich spiegelen aan de mensen om zich heen. Dit hoeft dus niet alleen negatief te zijn. ‘Nu we uit de pandemie komen en teruggaan naar kantoor, hebben we de kans om samen gezonder te eten dan voorheen’, zegt onderzoeker Mark Pachucki. ‘En als jouw eetgewoonten bepalen hoe je collega’s eten – al is het maar een klein beetje – dan zou het je collega’s ten goede kunnen komen als jij je voedselkeuzes ten behoeve van hen, verandert.’ (Foto: Pexels/Jep Gambardella)

Meest gelezen

De terugtrekking van de Antarctische ijskap kan verschrikkelijke gevolgen hebben

De Antarctische ijskap was in het verleden nog onstabieler dan eerder werd gedacht, en kwam daardoor soms dicht in de buurt b...

Lees meer

Net binnen

De terugtrekking van de Antarctische ijskap kan verschrikkelijke gevolgen hebben

De Antarctische ijskap was in het verleden nog onstabieler dan eerder werd gedacht, en kwam daardoor soms dicht in de buurt b...

Leren omgaan met prikkels na de crisis is hetzelfde als het trainen voor een marathon weer oppakken

Na vijftien maanden van crisis lijkt er langzaam een einde aan te komen. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd, de terrassen e...

Waarom een afbraakproduct van DDT nog steeds in dode grutto's wordt gevonden

Joost Lommen van CLM Onderzoek en Advies vond onlangs een afbraakproduct van DDT in elf eieren en drie dode grutto's. Het bew...

Help je anderen? Dan is de kans groot dat zij jou ook willen helpen

Elkaar helpen is belangrijk in de wereld. Maar waarom en op welke manier komt een samenwerking tot stand? Volgens een nieuwe...

Onderzoekers vinden mogelijkheid voor medisch cannabis gebruik zonder bijwerkingen

Veel mensen leven met chronische pijn, en in sommige gevallen kan cannabis verlichting bieden. Maar de drug kan ook het geheu...

Lees meer