Waarom zeggen we dat het goed gaat, als het niet goed gaat?

Waarom zeggen we dat het goed gaat, als het niet goed gaat?

‘Het gaat goed hoor’, zeggen veel mensen. Kort en krachtig. Maar is het altijd waar? Nee, bij lange na niet. Vooral codependenten zeggen sneller dat het goed gaat als het eigenlijk niet zo is, stelt Psychology Today. Dit is vaak om bijvoorbeeld om niet te praten over vervelende gevoelens of een conflict te vermijden.

Pijnlijke gevoelens vermijden 

In het algemeen voelen codependenten zich ongemakkelijk bij emoties. Veel codependenten zijn opgegroeid in gezinnen waar ze niet boos of verdrietig mochten zijn. Als gevolg daarvan leerden ze hun gevoelens te onderdrukken en te verdoven met voedsel, alcohol of andere dwangmatige gedragingen.

Velen van hen groeiden ook op met ouders die hun eigen emoties niet konden reguleren. Als je bijvoorbeeld een ouder had die tekeer ging, ben je misschien bang voor woede en wil je voorkomen dat je boos bent of anderen boos maakt. Of als je een ouder had die diep depressief was, kun je onbewust gedwongen zijn om je eigen gevoelens van verdriet, rouw of hopeloosheid te vermijden. En na jaren van onderdrukken en verdoven van je gevoelens, ben je je er misschien niet eens van bewust - en zeg je misschien: ik voel me goed, omdat je niet weet hoe je je voelt.

Conflicten vermijden

Daarbij doen codependenten ook vaak alsof er niets aan de hand is om conflicten te vermijden. Het delen van hun ware gevoelens of meningen kan ertoe leiden dat iemand boos op ze wordt - en dat is eng of op zijn minst ongemakkelijk.

Gelinkt hieraan is het verlangen om gemakkelijk in de omgang te zijn. Een verleden van slecht functionerende relaties en een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde heeft ze doen geloven dat mensen hun niet aardig zullen vinden ze ‘te veel’ vragen of ingewikkelde gevoelens hebben. Het voelt veiliger om te doen alsof er niets aan de hand is en een betrouwbare, vrolijke vriendin te zijn of een meegaande dochter die nooit klaagt of iets nodig heeft.

Problemen vermijden

Een andere reden is om te zeggen dat het goed gaat, als het eigenlijk niet goed gaat, is om zelf te ontkennen wat er aan de hand is. Codependenten willen dat anderen denken dat alles goed met ze gaat, omdat ze bang zijn voor de schaamte, verlegenheid en veroordeling die zouden kunnen komen als mensen de waarheid zouden weten. En op het moment dat de codependenten hun problemen erkennen tegenover anderen, moeten ze ook tegen zichzelf toevoegen dat ze niet gelukkig zijn.

Maar waarom is het moeilijk om problemen en gevoelens te erkennen? Volgens Sharon Martin heeft het te maken met dat op het moment dat we het erkennen, mensen het gevoel hebben dat ze ermee moeten dealen - en vaak niet weten hoe of op welke manier. Het is heel overweldigend en daarom is ontkenning ook begrijpelijk. Het lijkt gemakkelijker om moeilijke gevoelens en problemen te vermijden dan ze frontaal onder ogen te zien.

Ermee omgaan

Maar het vermijden van problemen en gevoelens is geen effectieve langetermijnstrategie. Om er goed mee om te gaan is het een idee om te praten met een therapeut. Hij of zij kan een goede steun bieden als moeilijke gevoelens naar boven komen en je ontkenning zachtjes uitdagen als je vastloopt.

Om uit de ontkenning te stappen, is de eerste stap eerlijk naar jezelf zijn. Je kunt dit doen door te schrijven en je gevoelens te benoemen. Probeer geïnteresseerd te zijn in hoe je je voelt in plaats van je gevoelens meteen weg te duwen. Onthoud dat gevoelens niet goed of slecht zijn, dus probeer ze niet te beoordelen.

En tot slot, weet dat je niet de enige bent die met deze problemen worstelt en dat jij ze niet veroorzaakt hebt. Je bent echter wel de enige die ze kan beginnen te veranderen. Je kunt langzaam anders gaan denken en handelen, je kunt je gevoelens en behoeften valideren, en meer jezelf zijn. Sommige mensen zullen het misschien moeilijk hebben met de veranderingen die je maakt, maar anderen zullen zich aangetrokken voelen tot de meer assertieve, authentieke versie van jou. Het belangrijkste is dat je gelukkiger met jezelf zult zijn als je jezelf beter kent en meer van je gevoelens en ervaringen kunt erkennen. (Foto: Pexels/Liza Summer)

Lees meer over:
Gedrag Psychologie Codependentie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Video | Bram Bakker over lichaamswerk in de psychiatrie: 'Ademwerk kan je ontspannen'

Bram Bakker bespreekt in deze podcast wat er aan lichaamswerk wordt toegepast in de psychiatrie. Ook zegt hij dat er te veel...

Scholieren schorsen heeft een negatief effect op hun gezondheid

Het omgaan met problematisch gedrag van studenten blijft een belangrijke uitdaging voor scholen, waarbij traditionele maatreg...

Studie toont verband tussen kindermishandeling en fysieke gevolgen op latere leeftijd

Kindermishandeling heeft blijvende effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van...

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsm...

Lees meer