Waarom een stressvrij leven begint bij een opgeruimd huis

Waarom een stressvrij leven begint bij een opgeruimd huis

Iedereen kan zich nog wel de momenten herinneren dat je je slaapkamer weer eens moest opruimen van je ouders. Vaak genoeg werd dit gezien als een soort van “straf” of een uiterst saaie en vervelende taak. Maar wist je dat de basis van een stressvrij leven begint bij een opgeruimde (slaap)kamer?

Opruimen of schoonmaken heeft naast een diepgaande psychologische functie ook een belangrijke historische betekenis. De voorjaarsschoonmaak is een traditie dat terug te vinden is bij veel verschillende culturen. Er zijn zelfs bronnen die teruggaan tot zo’n 7000 jaar geleden. Een grote schoonmaak werd vaak gezien als een nieuw begin, een nieuwe kans. De wijsheid achter een grote schoonmaak is gelukkig niet verloren gegaan. Sterker nog, bekende psychologen zoals Jordan Peterson hebben het omgedoopt tot een moderne krachtige spreuk. Het opruimen of in orde maken van je slaapkamer of huis moet je niet simpelweg zien als een lullig taakje. Het is volgens veel psychologen namelijk veel meer dan dat!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een rommelig huis gelijk staat aan een verhoogde stresservaring. Het opruimen van je huis, en zorgen dat het opgeruimd blijft, zorgde voor aantoonbare verlaging van je stresservaring. Ook ontdekte men dat mensen met een opgeruimd huis over het algemeen een minder gevoel van angst ervaren. Mensen met een opgeruimd huis hebben namelijk een bepaalde mate van orde gecreëerd die een rustgevend én veilig effect veroorzaken.

Een opgeruimd huis zorgt er ook voor dat mensen gemotiveerder zijn om fysieke activiteiten te ondernemen. Onderzoekers zagen namelijk dat mensen die in een opgeruimd huis wonen sneller en makkelijker de motivatie vinden om te gaan sporten. In feite werd een opgeruimd huis dus zelfs gelinkt aan een gezondere levensstijl. Ook draagt een opgeruimd huis of een opgeruimde kamer bij aan een betere gemoedstoestand. Mensen in een opgeruimde ruimte ervaren vaak minder stress, wat kan leiden tot een beter vermogen in concentratie. Nu vele Nederlanders thuis moeten werken zorgt een opgeruimd huis tot een beter werkvermogen, maar ook voor een beter rustgevend gevoel. Als je je thuiswerkactiviteiten in de woonkamer verricht, en je laat het iedere keer als een rommeltje achter veroorzaak je onnodig veel stressoren. Een opgeruimde werk- en leefomgeving is daarom heel belangrijk.

De Canadese psycholoog Jordan Peterson ziet een opgeruimde kamer of huis als perfecte reflectie van je persoonlijkheid. Mensen die gestrest zijn leven ook vaak in chaotische ruimtes. Peterson hecht een groot belang aan kleine veranderingen van alledaagse gewoontes. Want als we onze gestandaardiseerde gewoontes kunnen aanpassen, al begint het met hele kleine dingen, maken we direct al veel mentale vorderingen.

Peterson merkt terecht op dat te veel mensen te snel hun leven radicaal willen veranderen om progressie te maken. Volgens hem werkt dit vaak juist averechts, de kans op een terugval is namelijk heel groot. Terwijl als je juist begint met kleine veranderingen en om de zoveel tijd hier iets aan toevoegt, je vaak niet eens doorhebt dat je na een paar weken of maanden je levensstijl compleet hebt veranderd. Verandering begint dan ook bij jezelf aldus Peterson. Hier verwijst hij maar al te graag naar een uitspraak van de Chinese filosoof Confucius:

“To put the world in order, we must first put the nation in order; to put the nation in order, we must first put the family in order; to put the family in order; we must first cultivate our personal life; we must first set our hearts right.”

Simpel gezegd begint het veranderen van de wereld bij jezelf. Door kleine dingen in je eigen leven aan te passen, zal je uiteindelijk ook instaat zijn om andere grote dingen aan te passen. Om de wereld te kunnen veranderen moet je eerst jezelf kunnen veranderen aldus Peterson. En iedere positieve verandering bij jezelf moet je zien als een overwinning, ook al is het nog zo klein. Begin klein en simpel, en de impact zal juist enorm zijn!

(Foto: Hans Braxmeier/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

John Bradshaw: 'Op school waren prestaties het enige dat telde'

In deze teaching van John Bradshaw gaat de inspirator in op de schooltijd. Hij benadrukt dat een belangrijk aspect de cijfers...

Video | Nieuw interview met Bessel van der Kolk over psychedelica

Psychiater en trauma-expert Bessel van der Kolk heeft een nieuw interview gegeven over onder andere psychedelica. Hij doet hi...

Waarom oudere mannen meer lijden dan oudere vrouwen

Oudere mannen van 75 jaar en ouder hebben het hoogste percentage voor groepen die zelfmoord plegen en lijken het meest eenzaa...

Britse vrouw massaal geïntimideerd tijdens hardlopen: 'We gaan je van achter nemen!'

Uit Brits onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de Britse vrouwen te maken krijgt met (seksuele) intimidatie door mann...

Uit onderzoek blijkt dat auto-immuunziekten genetische verwantschap hebben

Nature or nature? Trauma-expert Gabor Maté claimt met regelmaat dat onder andere auto-immuunziekten door de omgeving zijn ont...

Lees meer