Veilig gehechte mensen 'zijn op alle levensgebieden beter af'

Veilig gehechte mensen 'zijn op alle levensgebieden beter af'

Volgens de hechtingstheorie van John Bowlby bepaalt de mate van hechting aan de ouder hoe een kind zich emotioneel ontwikkeld en ook de mate waarin diegene later vriendschappen heeft. Ze hebben sterkere relaties, meer vriendschappen, hebben meer vertrouwen in anderen en de wereld, kunnen beter tegen kritiek en zijn minder gevoelig voor verslavingen.

Veel psychologen menen dat de kindertijd de basis is voor de rest het leven van een mens. Zo ook Kirk Honda, hoogleraar psychologie aan Antioch University. Hij erkent ook dat mensen die veilig gehecht zijn het makkelijker hebben in het leven. 'Ze zien zichzelf als een leuk mens met wat kleine gebreken’, citeert het Financieele Dagblad hem.

Mensen die veilig gehecht zijn gaan nonchalanter met leven om. 'Ze zien anderen als betrouwbaar, met wat kleine gebreken. Dus als ze bang zijn, vertrouwen ze erop dat ze gewoon kunnen zeggen dat ze bang zijn. En als ze afgewezen worden, kunnen ze denken: misschien vindt deze ene persoon me niet zo aardig, maar dat zegt niet zoveel.'

Mochten dingen niet goed lopen, bijvoorbeeld een ruzie, dan kunnen veilig gehechte mensen daar doorgaans makkelijker mee omgaan. Ze maken dingen niet zo groot als mensen die minder goed gehecht zijn. 'Ze voeren sneller verzachtende omstandigheden aan voor de ander en kunnen makkelijker zeggen dat ze fout zaten', licht Honda toe.

Mate van hechting

Bowlby introduceerde vier verschillende hechtingsstijlen. De veilige hechting (waarbij het kind zichzelf maximaal emotioneel ontwikkeld), onveilig vermijdende hechting, onveilig ambivalente hechting en een onveilig gedesorganiseerde hechting.

Volgens Honda heeft iedereen wel een beetje hechtingsschade. Hij drukt het dan ook het liefst in een percentage uit. Hij concludeert dat hij zelf voor 70 procent veilig is gehecht, voor twintig procent vermijdend en voor tien procent gepreoccupeerd. 'En 70 procent veilige hechting is veel', beseft Honda. 'Mijn ouders waren prima opvoeders. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die meer dan 70 procent veilig gehecht zijn.'

De hechting herstellen is hard werken en zeker niet eenvoudig. Hier is hulp van een therapeut en veel bewustzijn voor nodig. Dit kan een levenstraject zijn voor onveilig gehechte mensen. Honda hoopt verder dat de overheid mensen beter gaat leren hoe ze moeten opvoeden om zo een onveilige hechting te voorkomen. In de Verenigde Staten hebben gratis cursussen ertoe geleid dat ouders hun kinderen beter hebben opgevoed en dat kinderen hierdoor gelukkiger in het leven staan. Ze hadden minder schooluitval en waren zelf ook betere opvoeders.

Lees meer over:
opvoeding psychologie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties