Column | Moeten mensen bewust later kinderen krijgen?

Column | Moeten mensen bewust later kinderen krijgen?

Ik denk er vaak over na. Niet voor mezelf want ik heb geen vrouw, maar voor de hele mensheid. Op welke leeftijd moet je kinderen krijgen? Dit omdat ik denk dat de invloeden gigantisch kunnen zijn op de ontwikkeling van je kinderen en de rest van hun leven.

Stel dat je op je 25e kinderen kan krijgen of op je 38e, dat scheelt dertien jaar in ontwikkeling. Hoe cruciaal is dat voor het opvoeden van een kind? Doet iemand van 38 het beter dan iemand van 25? Die kans lijkt aannemelijk. Meer ervaring op sociaal gebied lijkt de kans te vergroten op een betere band met je kind.

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van of iemand in staat is om zich persoonlijk te ontwikkelen, de bewustzijn ervoor heeft en ook in staat is om naar zichzelf te kijken. Voor bezoekers van IndeSpiegel.nl moet dit overigens geen probleem zijn.

Maar, soms zie ik ouders, vrij jong, met kinderen en dan lijk ik waar te nemen dat die ouders nog wel wat stappen kunnen zetten in hun emotionele ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Dan zeg ik tegen mezelf: 'Dit wordt een zwaar leven voor die kinderen'. En dat lijkt een feit.

In de psychologie is men ervan overtuigd dat in de eerste levensjaren de basis wordt gelegd voor de psyche en het zelfvertrouwen van een kind en dit gaat heel diep. Oftewel, diepe wonden zijn nauwelijks meer te herstellen de rest van het leven. Het kind is beschadigd, zoals men dat noemt.

En dat is zonde. Kan dit voorkomen worden? Dat is niet eenvoudig, maar er kan op zijn minst een poging gedaan worden om het bewustzijn te verruimen van de ouders. En men kan in ieder geval bewust kiezen om zo laat mogelijk kinderen te krijgen, om zo de kansen voor een goede ontwikkeling het grootst te maken.

Thich Nath Nanh, een Vietnamese boeddhistische leraar, snapt dit. Daar wil ik deze column mee afsluit. Hij zegt in deze video: 'Je kan luisteren naar je eigen lijden, want die kan het lijden van je vader, van je moeder en je voorouders met zich meebrengen. En als je je eigen lijden snapt, dan snap je die van je vader, je moeder en je voorouders. Misschien waren je ouders niet in staat om het lijden om te zetten, daarom hebben ze dit doorgegeven. Daarom moet je diep naar je eigen lijden kijken.' (foto: Unsplash/Guillaume de German)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer