Spiritualisme als middel om je gezondheid te bevorderen

Spiritualisme als middel om je gezondheid te bevorderen

Spiritualiteit is de manier waarop je de zin, hoop, troost en innerlijke rust in je leven vindt. Veel mensen vinden spiritualiteit via religie. Sommige mensen vinden het via muziek, kunst of een verbinding met de natuur. Anderen vinden het in hun waarden en principes. Uit onderzoek blijkt dat spiritualiteit een positieve impuls kan hebben op onze (mentale) gezondheid.

Niemand weet echt zeker hoe spiritualiteit gerelateerd is aan gezondheid - toch laat onderzoek vaak genoeg zien dat mensen die vrij spiritueel zijn gezonder in het leven staan dan mensen die zich niet bezighouden met een vorm van zingeving. Het lijkt er echter op dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. De gezondheid van een van deze elementen lijkt de andere te beïnvloeden. In het Westen zien we een groeiende belangstelling voor meer spiritualiteit terwijl het in Azië al eeuwenlang overal te vinden is, ook bij moderne medische specialisten, die vaak een brede kijk op zaken houden.

Sommige onderzoeken tonen een verband aan tussen je overtuigingen en je gevoel van welzijn. Positieve overtuigingen, troost en kracht verkregen door religie, meditatie en gebed kunnen bijdragen aan het welzijn. Het kan zelfs genezing bevorderen. Het verbeteren van je geestelijke gezondheid geneest misschien geen ziekte, maar het kan je wel helpen je beter te voelen. Het kan ook enkele gezondheidsproblemen voorkomen en je daardoor helpen beter om te gaan met ziekte, stress of het verlies van je naasten.

Als je je mentale welzijn wilt verbeteren, kunt je de volgende dingen eens uitproberen. Onthoud echter dat iedereen anders is. Wat voor anderen werkt, werkt mogelijk niet voor jou. Doe wat voor jou comfortabel is.

1. Identificeer de dingen in je leven die je een gevoel van innerlijke rust, troost, kracht, liefde en verbinding geven.

2. Maak elke dag tijd vrij om de dingen te doen die je geestelijk helpen of sterker maken. Deze zaken kunnen bestaan ​​uit vrijwilligerswerk, bidden, mediteren, inspirerende boeken lezen, wandelen in de natuur, rust zoeken om na te denken, yoga, sporten of religieuze diensten bijwonen.

Het is altijd de moeite waard om enkele zaken uit te proberen. Zie wat voor jezelf werkt én wat juist niet werkt. Er is, helaas, geen één antwoord op dit soort vragen.

Lees meer over:
Filosofie Psychologie Zingeving

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Video | Bram Bakker over lichaamswerk in de psychiatrie: 'Ademwerk kan je ontspannen'

Bram Bakker bespreekt in deze podcast wat er aan lichaamswerk wordt toegepast in de psychiatrie. Ook zegt hij dat er te veel...

Scholieren schorsen heeft een negatief effect op hun gezondheid

Het omgaan met problematisch gedrag van studenten blijft een belangrijke uitdaging voor scholen, waarbij traditionele maatreg...

Studie toont verband tussen kindermishandeling en fysieke gevolgen op latere leeftijd

Kindermishandeling heeft blijvende effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van...

Lees meer