Zingeving kan de sleutel zijn naar een gezonder én langer leven

Zingeving kan de sleutel zijn naar een gezonder én langer leven

Het is wellicht één van de belangrijkste vragen in een mensenleven - zowel filosofisch als praktisch, in termen van hoe we ons leven leiden - en toch nemen we zelden of nooit de tijd om echt over het antwoord na te denken. Onderzoek laat zien dat zingeving óók heel belangrijk kan zijn voor onze fysieke toestand.

Het klinkt misschien raar, maar een antwoord hebben op de vraag wat de betekenis van het leven is, kan daadwerkelijk positieve gezondheidsvoordelen hebben. Recent onderzoek laat namelijk zien dat mensen die een antwoord hebben op deze prangende vraag zowel mentaal, fysiek als cognitief beter functioneren.

Na het bestuderen van 1.300 proefpersonen in de leeftijd van 21 tot meer dan 100, ontdekten de onderzoekers dat oudere mensen meer kans hadden om het doel van hun leven te vinden, terwijl jongere mensen waarschijnlijk nog steeds aan het zoeken waren. Logisch, want wijsheid komt vaak voort uit ervaring - hoe meer een mens meemaakt, hoe makkelijker hij of zij herkent wat belangrijk voor hem of haar is.

Volgens de nieuwe studie toonde de aanwezigheid van betekenis in iemands leven een positieve correlatie met iemands gezondheid, inclusief verbeterde cognitieve functie, terwijl het zoeken ernaar een licht negatief effect kan hebben. Mentale en fysieke welzijn werden zelf gerapporteerd, en een gevoel van doelgerichtheid was rond de leeftijd van 60 jaar het hoogst.

Het verband met een lang leven kan causaal zijn - een doel hebben kan iemand helpen om te gaan met dagelijkse stress - maar het kan ook zijn dat degenen die nadenken over de zin van het leven meer geneigd zijn om andere activiteiten te ondernemen die een goede gezondheid bevorderen.

Of zoals de alleskunner Goethe schreef: 'Iedereen heeft zijn toekomst in eigen handen, als een beeldhouwer de grondstof die hij tot een figuur zal modelleren. Maar het is hetzelfde met dat soort artistieke activiteit als met alle andere: we worden geboren met het vermogen om het te doen. De vaardigheid om het materiaal te vormen tot wat we willen, moet worden geleerd en aandachtig worden gecultiveerd.' (Foto: bfairbridge/pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties