Peter Levine leeft nog omdat een vrouw hem redde van dissociatie

Peter Levine leeft nog omdat een vrouw hem redde van dissociatie

Peter Levine, een bekende psycholoog en medicus en ontwikkelaar van de Somatic Experiencing-methode (SE), heeft in een podcast gezegd dat hij nog leeft omdat een vrouw hem redde van een heftige vorm van dissociatie. De uitspraken van Levine zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Levine vertelt in de podcast dat hij ergens wilde oversteken en dat hij toen werd aangereden. Hij zag zichzelf vervolgens dissociëren uit zijn lichaam. Levine vroeg een vrouw, die tevens hulpverlener is, om zijn arm vast te houden zodat hij niet uit zijn lichaam zou blijven dissociëren. Als hij dat niet had gedaan, dan zou hij hier niet meer zijn geweest, zo stelt hij.

'Wat precies nodig was, was dat ze mijn hand pakte en dat deed ze. Hierdoor was ik in staat om de zelfregulatie te doen. Dat is karakteristiek voor somatische ervaringen. Maar ik had haar echt nodig om daar te zijn. Doordat ze mijn hand vasthield kwam ik van boven, van mijn dissociërende plaats terug in mijzelf', zegt Levine in een podcast van Trauma Super Conference.

'Hierdoor kon ik terug komen in mezelf en mijn zenuwstelstel weer reguleren want mijn hartslag was rond de 160 slagen per minuut. Wat natuurlijk niet vreemd is voor zo'n situatie', vertelt hij nog meer. Eenmaal in de ambulance dacht het personeel dat er wat mis was met de apparatuur, maar een tweede meeting gaf een hartslag van 72 tot 74 slagen per minuut bij de psychotherapeut aan.

Dat kon niet zo zijn, volgens het ambulance-personeel. 'Kunt u misschien zeggen wat er is gebeurd?', vroeg ze aan Levine, die de kans niet onbenut liet om het uit te leggen. In een verklaring voor de podcast zegt Levine dat 'ons zenuwstelsel nu eenmaal anderen nodig heeft': 'In de manier waarom de baby de moeder nodig heeft.'

Wie is Peter Levine?

Levine heeft bijgedragen aan de psychotherapie door de rol van het lichaam bij het verwerken en genezen van trauma te benadrukken. Hij merkte op dat dieren in het wild geen posttraumatische stressstoornis ontwikkelen ondanks frequente blootstelling aan levensbedreigende situaties, en concludeerde dat hun vermogen om de energie die door de vecht-, vlucht- of bevriesreacties wordt gegenereerd fysiek vrij te geven, wellicht de sleutel is.

Zijn aanpak bevordert daarom lichaamsbewustzijn en somatische oefeningen, met als doel individuen te helpen deze energie 'te ontladen' en terug te keren naar een toestand van evenwicht. Zijn methode heeft de therapeutische focus verbreed voorbij de geest om het diepe en transformerende potentieel van het lichaam te omvatten, en voegt een significante dimensie toe aan traumaherstel en psychotherapie in het algemeen.

Video: Interview met Peter Levine

Interview met Peter Levine


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties