Pauzes nemen van je dagelijkse routine is belangrijk volgens deze psycholoog

Pauzes nemen van je dagelijkse routine is belangrijk volgens deze psycholoog

Altijd druk? Geen tijd voor pauzes? Hoewel het in de huidige samenleving als iets ‘goeds’ wordt gezien als je druk bent, is het niet altijd het beste voor jezelf. Volgens Rick Hanson van Psychology Today moeten mensen pauzes nemen van hun dagelijkse routine om weer op te laden. Maar hoe doe je dat?

Stille stem

Vertel jezelf de waarheid over hoeveel tijd je eigenlijk - behalve slapen - echt tot rust komt: niets bereiken, niets plannen, nergens heen gaan. De tijd waarin je helemaal niets doet, met een gevoel van ontspanning en gemak. Geen stress, geen druk, niets dat in je achterhoofd op je weegt. Geen gevoel van dingen die nog niet gedaan zijn. Volkomen in rust.

Erken bij jezelf ook onredelijke overtuigingen of angsten over rusten - bijvoorbeeld dat je je scherpte verliest als je rust neemt, dat dingen uit elkaar zullen vallen, dat je mensen in de steek zult laten, of dat anderen je zullen veroordelen. Stel je nu een aardige en wijze vriend voor die over je schouder meekijkt en weet hoe weinig tijd je rust en wat je ‘redenen’ zijn om niet meer te rusten. Wat zal die vriend tegen je zeggen? Op dezelfde manier, luister naar je innerlijk over jou en rusten: Wat zegt die stille stem tegen je?

Neem pauzes

Zet je dan in voor wat voor jou zinvol is, in de zin van je schema een rustiger richting op sturen, weigeren om nieuwe taken aan je eigen emmer toe te voegen, meer pauzes nemen, of gewoon je eigen geest helpen minder druk te zijn met geklets, klachten over jezelf en anderen, of innerlijke strijd. Bijvoorbeeld:

  • Als je voor het eerst wakker wordt, denk dan aan je fundamentele doel in het leven, wat dat ook is, en rust uit in het gevoelde weten daarvan, in het jezelf eraan overgeven, zoals je uitrust in de warme, wiegende stroom van een grote rivier.
  • Pauzeer tijdens de maaltijd een halve minuut bij je eten voor je begint te eten.
  • Wees je bewust van die kleine ruimte tussen het einde van een inademing en het begin van een uitademing (of vice versa). Merk die ruimte elke dag van tijd tot tijd op en rust erin uit.
  • Als je een taak hebt voltooid, neem dan een pauze van een paar seconden of meer voor je naar de volgende versnelling overschakelt.
  • Beloof jezelf dat je elke dag een minuut of meer neemt om rustig te zitten en aanwezig te blijven bij jezelf terwijl je niets doet. (Dit is een essentiële vorm van meditatie.)
  • Neem elke dag een echt moment waarop je echt even stop, en ‘uit klokt’, en niet langer een taak hebt of aan iemand verantwoording verschuldigd bent.
  • Moedig je geest aan om tenminste af en toe tot rust te komen. Zeg tegen jezelf dat je je later zorgen kunt maken, problemen kunt oplossen en kunt mopperen. De geest en de hersenen zijn als een spier - het gebruik ervan verbruikt bijvoorbeeld extra glucose, net zoals het heffen van gewichten dat doet - en het moet soms stoppen met werken om zichzelf aan te vullen en weer op te bouwen.

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer