Opinie | Ik werd gek, maar de methode van 'Thay' redde mij

Opinie |  Ik werd gek, maar de methode van 'Thay' redde mij

Dinsdag had ik plotseling een urgent probleem wat veel invloed op mij had. Ik bleef er maar over denken en kon er niet mee stoppen. Het punt was dat er iets was gebeurd: Ik had iets gekocht dat plotseling veel duurder was dan ik verwachtte.

Maar ik snapte eerst niet waarom ik die fout had gemaakt en bleef daarnaast denken hoe ik anders met terugkerende toekomstige kosten uit de voeten moest kunnen en of er nog mogelijkheden zouden zijn om er onderuit te komen of dat er een opties was om de kosten te reduceren.

Ik heb denk ik sinds het avondeten vier uur aan één stuk nagedacht, met misschien wat tussenpozen, maar het bleef maar gaan. Ik voelde de bui al hangen voor de nacht. Ik dacht dat ik het iets meer had losgelaten, maar 's nachts was ik toch de klos.

Ik heb een soort paniekstoornis in mijn slaap, waardoor, als er ook maar iets van stress is, ik ga schreeuwen in mijn slaap. Dit gebeurde ook, wat wel te verwachten is. Maar dan worden dingen ook intens. Ik voelde in dat moment ook de gedachten letterlijk door mijn hoofd tollen, dat was een vreemde gewaarwording. Even leek het alsof ik uit elkaar zou knallen.

Ik schreeuwde dan ook iets van 'au' of wat dergelijks, en dan word ik altijd volledig wakker en is het klaar. Alleen, om te voorkomen dat het terug zou komen, ging ik het bed uit en dacht ik ik moet nu iets doen om dit denken te stoppen.

Toen dacht ik dat ik naar mijn lichaam moest gaan in plaats van te denken, dus ik koos voor yoga. Na tien minuten strekken midden in de nacht in mijn woonkamer was ik al rustiger. Daarna ben ik naar bed gedaan en heb ik de voornaamste dingen waar de boeddhistisch leraar Thich Nath Hanh altijd op hamer toegepast.

Ik dacht aan leven in het moment, en niet met de toekomst waar ik mee bezig was. Ik dacht aan 'thuiskomen' in het nu en volgde mijn adem. Adem in en adem uit. Dit bleef ik gok ik iets van vijf minuten doen, daarna was ik weg. En die dag erna werd ik wakker. Dat was het, dat was alles. 'Meer is er niet', zegt 'Thay' altijd. (foto: Niels Steeman/Unsplash)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Psychiater Verny: Een cliënt herinnerde zich zijn eigen conceptie

Psychiater Thomas Verny houdt zich veel bezig met prenatale psychologie. Hij schreef er ook boeken over, waaronder The secret...

Video | De objectrelatietheorie uitgelegd

Diverse grote namen waaronder Melanie Klein, Donald Winnicott en Ronald Fairbairn behoren tot de objectrelatietheorie. Maar w...

Verdieping | Waarom Stroecken en Verdult niet meer spreken van 'hechting'

In deze rubriek 'Verdieping' gaan we iets verder dan het gemiddelde artikel op IndeSpiegel.nl. De berichten zijn dan ook voor...

Wat wordt er bedoeld met 'moral defense' van Fairbairn in de psychologie?

De 'moral defense' is een concept uit de objectrelatietheorie van de Schotse psychoanalyticus W. Ronald D. Fairbairn. Fairbai...

Studie: Drie keer per week wandelen verlaagt kans op terugkerende lage rugpijn

Onderzoek uit Australië heeft aangetoond dat drie keer per week wandelen het risico op terugkerende lage rugpijn bijna halvee...

Lees meer