Hoe ga je om met een zomerdepressie?

Hoe ga je om met een zomerdepressie?

Net zoals er ‘winterdepressie’ bestaat, bestaat er ook een ‘zomerdepressie’. Deze groep mensen hebben bijvoorbeeld last van het felle en lange licht en zijn geen liefhebbers van de warme dagen. Maar nu het officieel zomer is, is er aan de zon en de warmte niet altijd makkelijk te ontkomen. Hoe ga je hier goed mee om zonder dat de zomerdepressie te heftig wordt?

Klachten van een zomerdepressie zijn vergelijkbaar met klachten van een reguliere depressie of een andere seizoensgebonden depressie. Somberheid, neerslachtigheid, verlies van plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten,slapeloosheid, een gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, prikkelbaarheid of vermoeidheid zijn klachten die voorbij kunnen komen tijdens een zomerdepressie.

Factoren voor deze klachten zijn in de zomer vooral het felle zonlicht, de warmte en ook het sociale aspect. Volgens MIND kan het ook te maken hebben met de ‘plicht’ om een leuke zomer te hebben. Als je je ondanks de zonneschijn rot voelt, besef je dat de somberheid niets te maken heeft met het slechte weer. Het signaal dat er wat mis is, komt duidelijker over. Daarnaast kan de zomer een slechte invloed hebben op je lichaamsbeeld. In de zomer gaat iedereen bloter gekleed en voor wie niet comfortabel is in zijn of haar lichaam, kan dat moeilijk en confronterend zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat mensen binnen blijven tijdens het mooie weer.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze klachten die je hele zomer verpesten? Het belangrijkste is: zoek hulp. Zelfs als je depressie in september wel over is, is dat nog geen reden om hem in juni te negeren. Hoewel de symptomen na een paar maanden verdwijnen, kan de impact op je gezin en werk blijvend zijn. Ian A. Cook, directeur van het Depressie Onderzoek Programma aan de UCLA, deelde een aantal tips om op een goede manier om te gaan met je zomerdepressie:

1. Plan vooruit

Cook zegt dat er één voordeel is aan een zomerdepressie: je weet wanneer hij komt. Juni staat op de kalender. Dus als je je goed voelt in de lente, denk dan na over de specifieke aspecten van je leven die moeilijk worden tijdens de zomer. Wat helpt een zomerdepressie voorkomen? Wat is de beste manier om vrij te nemen van het werk? Wil je op vakantie gaan, of juist niet? Als je plannen hebt, kan je de zomer veel beter onder controle hebben.

2. Slaap

Vakanties, zomer barbecues, de korte nachten; ze kunnen er allemaal voor zorgen dat je later naar bed gaat. Maar niet genoeg slaap is een veel voorkomende oorzaak van depressie. Probeer dus op tijd naar bed te gaan.

3. Blijf sporten

Veel onderzoeken hebben uitgewezen dat regelmatige lichaamsbeweging depressies kan helpen tegengaan. Dus zelfs als het te warm wordt voor je normale activiteiten, zoek dan andere manieren om actief te blijven en een zomerdepressie te voorkomen. Begin vroeger in de ochtend of later op de avond, als het niet zo warm is.

4. Overdrijf niet met diëten en fitness

Begin de zomer niet met een overhaast dieet en lichaamsbeweging om in het badpak van vorig jaar te passen. Daar word je alleen maar ongelukkig en angstig van. Ga in plaats daarvan verstandig sporten en eet matig. Als je een waanzinnig beperkend dieet probeert, zul je het waarschijnlijk niet volhouden. En dat ‘falen’ zal je alleen maar meer ontmoedigen en je zomerdepressie verergeren.

5. Denk erover na waarom

Als je jaar na jaar met een zomerdepressie worstelt, vraag jezelf dan af of daar een reden voor is. Associeer je de zomer met een moeilijke periode in het verleden? Ben je eerder depressief geweest in de zomer? Zonder dat je het beseft, associeer je de zomer misschien met iets verdrietigs - een associatie die sterker wordt elke zomer dat je depressief bent.

6. Neem het jezelf niet kwalijk

Wat zo moeilijk is aan een zomerdepressie, is dat je het gevoel hebt dat je niet in de pas loopt. Iedereen lijkt het zo naar zijn zin te hebben. Maar jij niet. Je blijft jezelf afvragen: ‘Wat is er mis met mij?’

Probeer niet op die manier te denken. ‘Zo veel van onze ellende komt voort uit de kloof tussen waar we zijn en waar we denken te moeten zijn’, aldus Cook. Dus stop met je zorgen te maken over hoe je je voelt ten opzichte van andere mensen. Stop met te veronderstellen dat je gelukkig zou moeten zijn alleen maar omdat de kalender zegt dat het juni is. Concentreer je in plaats daarvan op wat de oorzaak is van je zomerdepressie en hoe je die kunt overwinnen.

Lees meer over:
Gedrag Psychologie Depressie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Fysieke activiteit kan je beschermen tegen chronische pijn

Onderzoekers van de Universiteit van Tromsø, het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen (UNN) en het Noors Instituut voo...

Video | Uitgebreid interview met Jan Dirk van der Ploeg

Vittorio Busato interviewde Jan Dirk van der Ploeg in een video die twee jaar geleden is gepubliceerd op YouTube. Van der Plo...

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Lees meer