'Het leven is kort. Creëer een gevoel van urgentie'

'Het leven is kort. Creëer een gevoel van urgentie'

Het leven vliegt voorbij, tijd gaat sneller dan de meeste mensen denken. Het komt vaak genoeg voor dat oude mensen terugkijken op hun leven en het gevoel hebben dat ze iets 'missen'. Dit gevoel kunnen ze vaak moeilijk onder woorden brengen, het is vaak een gevoel van leven. Vandaar dat het o zo belangrijk is om een gevoel van urgentie te creëren.

In een nieuwe podcast gaat de Canadese psycholoog Jordan Peterson diep in op de materie 'urgentie in het leven'. Het is volgens hem van belang om af en toe een stapje terug te doen in de sleur van het leven. Tijd vliegt immers voorbij en af en toe is zelfreflectie noodzakelijk.

Soms is het kritisch kijken naar jezelf, enkele doelen opleggen én jezelf af en toe dingen laten doen die niet altijd leuk zijn enorm belangrijk om een zinvol leven te leiden. Een leven waar je later met voldoening op kan terugblikken. Verantwoordelijkheid nemen is de sleutel tot zingeving, aldus Peterson.

In de podcastaflevering legt Peterson haarfijn uit waarom het van belang is om af en toe jezelf 'wakker te schudden' én daardoor je te focussen op iets: 'Je wordt veel sneller ouder dan je denkt. Let dus goed op. Aandacht is een onderschat vermogen, het is niet hetzelfde als denken. Het is kijken om te zien wat er voor je ogen gebeurt. Om jezelf te leiden als gevolg van wat je waarneemt. Het is het vermogen dat gedachten transformeert, als je het toelaat.⁣⁣ ⁣ En je geweten waarschuwt je ook. Het laat je weten wanneer je tijd aan het verspillen bent. En daar zijn maar weinig mensen blij mee. Niemand ontsnapt aan die stem van het geweten.⁣'

Eén belangrijke tip dus van Peterson: luister soms eens naar die twijfelende stem in je hoofd, het zorgt ervoor dat je jezelf aanzet tot het doen en volbrengen van bepaalde dingen. Dingen of zaken die niet altijd even leuk zijn, maar wanneer we ze doorstaan, zal de (intrinsieke) beloning groot zijn. De kleinste veranderingen, kunnen soms de grootste impact hebben. Leer jezelf aan om dus aandachtig naar jezelf en je omgeving te kijken. Zo leer je uiteindelijk belangrijke prioriteiten stellen, aldus Peterson.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties