Gesprekken met onbekende mensen kunnen enorm belangrijk zijn

Gesprekken met onbekende mensen kunnen enorm belangrijk zijn

Iedereen kan zich wel bedenken waarom sociale interactie zo belangrijk is. Het is vaak een goed wapen tegen eenzaamheid. Maar bij sociale interactie, en de waarde daarvan, denkt men vaak aan gesprekken met vrienden of familie. Maar onderzoekers van de Universiteit van British Columbia ontdekten dat het spreken met onbekende mensen ook een zeer positieve invloed op je kan hebben.

Al jarenlang is verreweg de meeste psychologische onderzoek gericht op de effecten van sociale interactie met bekende mensen, vrienden of familie. De onderzoekers van British Columbia gingen juist een ander aspect bekijken, namelijk de invloed van sociale interactie met onbekende mensen. En tot hun grote verbazing, en die van vele anderen, zagen ze dat dit ook enorme positieve invloed kan hebben.

Ze ontdekten in feite dat sociaal contact, zelfs met totaal onbekenden, een enorm positieve bijdrage kan leveren aan ons emotionele welzijn. Het spreken met onbekende mensen, hoe spannend dat soms ook kan zijn, kan dus echt waardevol zijn. Voor veel mensen blijft het een moeilijke stap om zo maar vanuit het niets een gesprek aan te knopen met een totaal onbekend persoon, maar de lessen die we uit dit gesprek leren en moed die hiervoor nodig is, blijkt extreem waardevol te zijn voor ons welzijn.

Want, zo zagen de onderzoekers, van onbekende mensen kun je vaak veel nieuwe dingen leren en de adrenaline die mensen hierbij ervaren kunnen ons een positieve boost geven. En een gesprekje met iemand die je niet kent, hoe kort dit ook moge duren, kan je al een gevoel van geluk en tevredenheid laten ervaren.

Nu is het in deze tijd van coronacrisis wel een stuk moeilijker geworden om een gesprek aan te knopen met een onbekend persoon. Het dragen van een mondkapje in de openbare publieke ruimte maakt het er niet makkelijker op. Toch is er nog van alles mogelijk. Het succes van de sociale media app Clubhouse bewijst dit maar.

Dit platform stimuleert – voor nu alleen nog maar voor iPhone-gebruikers – mensen om met elkaar in gesprek te gaan. Om in gesprek te gaan met mensen die je wellicht helemaal niet kent, om op die manier je horizon te verbreden. Wat natuurlijk een super leuk initiatief is om in deze tijd toch nog met allerlei mensen in contact te komen.

Want één ding is wel degelijk duidelijk geworden: de coronacrisis heeft een golf van eenzaamheid en stress met zich meegebracht. Ons sociale leven is een stuk beperkter en kleiner geworden, en een app zoals Clubhouse probeert mensen toch nog in aanraking te laten komen met allerlei soorten mensen. Wat een heel verfrissend en leuk idee is in deze tijd van media-bubbels.

(Foto: Klimkin/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Lees meer