De coronacrisis en eenzaamheid: een recept voor gigantische gezondheidsschade

De coronacrisis en eenzaamheid: een recept voor gigantische gezondheidsschade

Eenzaamheid is een groot probleem gedurende deze gehele coronacrisis. De lockdown beperkt ons sociale leven gigantisch en veel mensen ervaren steeds vaker eenzaamheid. Een alarmerend rapport van de National Academies of Sciences, Engeneering, and Medicine (NASEM) laat zien dat eenzaamheid veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Iedereen voelt zich wel eens alleen en zeker het afgelopen jaar ervaren mensen steeds vaker eenzaamheid. De lockdowns hebben ons sociale leven flink overhoop gehaald en de effecten op onze mentale gesteldheid zijn gigantisch. Uit onderzoek van NASEM blijkt dat meer dan een derde van de mensen boven 45 jaar eenzaamheid ervaren. Het grote probleem met deze doelgroep is dat zij vaak harder geworden getroffen door een striktere lockdown; aangezien zij vaker alleen wonen, en zich in een leeftijdsgroep bevinden die harder wordt getroffen door het Covid-19 virus en door andere gezondheidskwalen. Deze opeenstapeling van negatieve ervaringen zorgen ervoor dat veel volwassenen boven de 45 jaar zich structureel eenzaam voelen. Met alle gevolgen van dien.

Er is namelijk nogal wat bewijs dat hint naar allerlei gezondheidsrisico’s bij het ervaren van eenzaamheid. Recente studies laten zien dat mensen die zich structureel eenzaam voelen een grotere kans hebben op een vroegtijdig overlijden. Dit komt omdat de kans groter wordt dat zij slechtere eigenschappen ontwikkelen zoals het volledig stoppen met bewegen en sporten, overmatig roken en/of drinken. Mensen die eenzaam zijn zijn sneller geneigd om zich te bezondigen aan slechte gewoontes als soort van uitlaatklep voor hun gevoelens.

Ook ontdekten de onderzoekers allerlei andere mogelijke gezondheidsrisico’s die eenzaamheid met zich meebrengt. Sociale isolatie brengt een verhoogde kans van 50% op dementie met zich mee. Ook zijn de gevolgen van sociale isolatie en eenzaamheid desastreus voor hart- en vaatziekten. De kans op hartziekten wordt namelijk vergroot met 29% en de kans op een beroerte neemt met een derde toe.

Ook neemt de kans op depressies, angstaanvallen en zelfmoord flink toe. Het onderzoek laat zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn van eenzaamheid en maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk sociaal contact is. Het laat duidelijk zien dat mensen toch echt gezelschapsdieren zijn die flink wat sociale contacten nodig hebben, en dat een gebrek hieraan enorme impact kan hebben op onze gezondheid.

Gedurende de eerste lockdown waren online zoomsessies - of andere vormen van webcamgesprekken - nog een leuke afleiding, maar steeds meer mensen realiseren zich dat het natuurlijk nooit fysieke gezelschap kan vervangen. Eenzaam voelt iedereen zich wel eens, maar er zijn genoeg mensen die door een lockdown compleet afgezonderd leven van de samenleving. Voor deze groep zijn de gezondheidsrisico’s door eenzaamheid gigantisch opgelopen. De studie laat zien dat onze psychologische gesteldheid en gemoedstoestand enorme impact kan hebben op onze fysieke – en natuurlijk mentale – welzijn.

Het is juist in deze tijd van eenzaamheid enorm belangrijk om toch zo veel mogelijk contact te blijven onderhouden met onze naasten. Ook al kan dit niet altijd fysiek, we moeten koste wat kost ervoor zorgen dat we niet in een negatieve sleur terechtkomen. Zeker oudere mensen kunnen hier namelijk enorme schade door ondervinden.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Het Mr. Nice Guy-syndroom verwijst naar een gedragspatroon dat vaak wordt aangetroffen bij mannen die constant proberen ieder...

'Spanning in de kuiten betekent dat je op je hoede bent'

Huub ter Haar schreef het boek Lijfkracht en probeert mensen middels therapie duidelijk te maken hoe belangrijk hun lichaam i...

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Schokkende cijfers over seksueel misbruik kinderen in de VS

Het is weliswaar een rapport uit 2020, maar er zijn veel wetenschappelijk studies voor geraadpleegd en de cijfers zijn eigenl...

Lees meer