Eenzaamheid en psychische kwalen nemen juist toe tijdens de zomermaanden

Eenzaamheid en psychische kwalen nemen juist toe tijdens de zomermaanden

Veel mensen zien de wintermaanden als de meest depressieve tijd van het jaar. En dat is niet gek, zeker in landen die vrij noordelijk liggen zijn het natte, koude en donkere maanden. Maar uit diverse studies blijkt dat juist tijdens de zomermaanden eenzaamheid, suïcides en psychische kwalen toenemen. Dus let de komende maanden vooral goed op jezelf en je naasten.

Ironisch genoeg schreef de dichter T.S. Elliot precies het tegenovergestelde van de algemeen heersende mening: 'April is de wreedste maand ... de winter hield ons warm.' In april nemen we afscheid van het koude, natte weer van de voorgaande wintermaanden en steeds vaker kunnen we, als de omstandigheden het toelaten, weer lekker buiten socializen.

Het begin van de zomer is echter niet voor iedereen goed nieuws. Diverse onderzoeken geven aan dat de zomer voor sommige mensen een bijzonder moeilijke tijd kan zijn. De meeste mensen voelen zich juist het meest eenzaam gedurende de zomermaanden, en ook het aantal suïcides is het hoogst in de zomer en zien psychiatrische instellingen ook een piek gedurende deze tijd.

Hoe is dit mogelijk? Het gros van de mensen associeert juist de winter als een depressieve periode, maar de cijfers ondersteunen dit niet altijd.

Onderzoeken geven aan dat de extremen in de zomer biologische functies zoals hartslag, bloeddruk, circadiane ritmes, energieniveaus en de afgifte van neurotransmitters, hormonen en endorfine kunnen benadrukken en verstoren. Voor sommige mensen kan dit bijdragen aan een vorm van chemische onbalans die schadelijke effecten kan hebben op de geestelijke gezondheid.

Uit deze onderzoeken blijkt echter dat de overgang naar de zomer het moeilijkst kan zijn voor mensen die vatbaar zijn voor sociaal isolement, en dat dit een sleutelfactor kan zijn achter de toegenomen percentages van slechte geestelijke gezondheid in de warmere maanden. In combinatie met de coronacrisis kan het dus betekenen dat juist de zomermaanden extra zwaar worden. (Foto: Jill Wellington/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer