Nieuwsgierigheid als wapen tegen onzekerheid en stress

Nieuwsgierigheid als wapen tegen onzekerheid en stress

Het is voor iedereen een vervelende en onzekere tijd. Veel mensen voelen zich eenzaam of gaan gebukt onder een hoop stress. Een handig wapen tegen deze onzekerheden zou nieuwsgierigheid zijn, zo stellen onderzoekers.

Uit onderzoek gedaan door de universiteit van Cardiff blijkt dat nieuwsgierigheid een handig middel is in de strijd tegen stress en onzekerheid. Het praten met mensen over tal van onzekerheden, en doorvragen op andermans ervaringen, kan enorm helpen bij de eigen verwerking van stress en andere onzekerheden.

Voor veel mensen zijn het onzekere tijden, de coronacrisis heeft ons leven er niet gemakkelijker op gemaakt. Juist daarom is het belangrijk om je nieuwsgierigheid, en in dit geval je nieuwsgierigheid naar de kijk op zaken door anderen, zo veel mogelijk de vrije loop te laten. Ga in gesprek met anderen, en stel je brandende vragen en bovenal: luister goed naar hoe zij tegen soortgelijke problemen aankijken!

Voor veel mensen staat één vraag centraal: 'Wanneer gaat alles weer terug naar normaal?' Het is absoluut niet gek dat deze vraag rondspookt door je hoofd. De meeste mensen verlangen of kijken uit naar het 'normale leven'. Het gesprek hierover aangaan met andere mensen, en aanhoren hoe zij naar deze zaken kijken, kan heel therapeutisch werken, zo menen experts.

Experts raden het daarom aan om je nieuwsgierigheid niet te onderdrukken en juist de vrije loop te laten. Heb je zo je bedenken over van alles en nog wat of twijfel je enorm over de toekomst? Durf dit bespreekbaar te maken met anderen en vraag ook hoe zij met deze vragen omgaan. Hebben zij ook zo hun twijfels? Ervaren zij ook dezelfde dingen als jij? Het is allemaal heel natuurlijk dat dit soort vragen rondspoken in je hoofd; wees dus niet bang om deze, op het oog onzekere, vragen te stellen!

Het zal juist als een opluchting aanvoelen om met mensen over dit soort onderwerpen te praten. In een crisistijd heb je meer gemeen met je buren, vrienden of kennissen dan je denkt!


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties