Blog | Niet door de ogen van anderen kijken blijf ik soms doen

Blog  | Niet door de ogen van anderen kijken blijf ik soms doen

Mijn coach zei weleens dat je beter niet door de ogen van anderen naar jezelf kan kijken. Ik merk dat ik dat soms doe. Waarom? Dat zit waarschijnlijk ergens diepgeworteld vanaf dat ik jong was in mijn systeem. Maar het heeft behoorlijk wat nadelen.

Het lijkt er op dat je daardoor soms goedkeuring zoekt bij anderen mensen en bevestiging. Eigenlijk splits je soort van af van jezelf. Je gaat uit je gevoel naar je hoofd en ben dan alleen nog maar even bezig met 'hoe anderen mij zien'.

Gisteren stapte ik in de trein en toen wilde ik een plek uitzoeken, maar er waren niet veel prettige plekken en ik besloot bij drie andere mensen, die bij elkaar hoorden, althans dat leek zo, te gaan zitten. In het begin voelde ik me alsof ik in hun zone kwam en ik verstijfde behoorlijk.

Ik had het idee dat zij naar mij keken en ik durfde niet de ruimte te pakken om ook terug te kijken. Daarna splitste ik af van mezelf, ging ik meer naar mijn hoofd en voelde ik dat het moeilijker werd om te bewegen.

Ik ging maar een boek lezen, maar dat lukte niet natuurlijk, ha-ha. Daarna heb ik wel uiteindelijk de ruimte genomen en even om mij heen gekeken, het bleek een Duitse familie met een jochie van 4 die de hele tijd naar buiten keek en overal commentaar op gaf. Ik kalmeerde van zelf, de splitsing ging weg.

Maar hoe vaak gebeurt dit? Waarom gebeurt het nog? En waarom gebeurt het überhaupt? Zijn belangrijke vragen. En misschien nog belangrijker, kan ik de volgende keer meer bij mezelf blijven? Eigenlijk is met de trein reizen niet eens zo'n slechte oefening.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Video | De objectrelatietheorie uitgelegd

Diverse grote namen waaronder Melanie Klein, Donald Winnicott en Ronald Fairbairn behoren tot de objectrelatietheorie. Maar w...

Verdieping | Waarom Stroecken en Verdult niet meer spreken van 'hechting'

In deze rubriek 'Verdieping' gaan we iets verder dan het gemiddelde artikel op IndeSpiegel.nl. De berichten zijn dan ook voor...

Wat wordt er bedoeld met 'moral defense' van Fairbairn in de psychologie?

De 'moral defense' is een concept uit de objectrelatietheorie van de Schotse psychoanalyticus W. Ronald D. Fairbairn. Fairbai...

Studie: Drie keer per week wandelen verlaagt kans op terugkerende lage rugpijn

Onderzoek uit Australië heeft aangetoond dat drie keer per week wandelen het risico op terugkerende lage rugpijn bijna halvee...

Socioloog Thijs Bol: 'Het geloof in de maakbaarheid van succes wint aan populariteit'

Socioloog Thijs Bol (39) is in een interview met het NRC ingegaan op of dingen nu toeval zijn of niet. Hij hield eind mei een...

Lees meer