Ben je eigenlijk altijd moe? Probeer dan deze strategieën!

Ben je eigenlijk altijd moe? Probeer dan deze strategieën!

Voel je je al moe al moe voordat je je eerste e-mail van de dag hebt beantwoord? Voel je je als een robot, die de taken van de dag mechanisch afhandelt? Ontbreekt het je aan energie om iets anders te doen dan in de stoel weg te zakken na je laatste vergadering?

Als je deze vragen met ja hebt beantwoord, herken je je wellicht in de symptomen van een groot deel van de mensheid. 52 procent van de Amerikaanse bevolking voelt zich in 2021 emotioneel uitgeput en opgebrand. Uit onderzoek naar emotionele uitputting blijkt bijvoorbeeld dat de dingen die ons normaal gesproken een sterk gevoel geven op het werk, niet langer effectief zijn als we uitgeput zijn. Een uitgeput en opgebrand gevoel weerhoudt ons ervan om volledig betrokken te zijn bij het werk en om te leren van de mensen om ons heen. Onze bevindingen toonden ook aan dat de nadelen van emotionele uitputting een ernstige impact kunnen hebben, zoals het beperken van de prestaties van een werknemer in zijn huidige functie en het aantasten van zijn potentieel voor succes in de toekomst.

Sommige bedrijven proberen momenteel werknemers te helpen om met emotionele uitputting om te gaan. De collectieve inspanning is echter niet voldoende, aangezien het aantal burn-outs in de Verenigde Staten eerder toeneemt dan afneemt. Een paar vooruitstrevende landen, zoals Zweden, zijn begonnen emotionele uitputting en burn-out te erkennen als iets waarvoor werknemers ziekteverlof zouden moeten krijgen, hoewel dit waarschijnlijk niet snel een beleid zal worden dat overal ingang zal vinden.

Om succesvol te blijven en onszelf te beschermen tegen burn-out, moeten we strategieën aannemen om proactief om te gaan met onze eigen emotionele uitputting en onszelf mentaal en fysiek gezond houden. Hieronder staan drie strategieën, verzameld door Jaclyn Margolis, die je op weg kunnen helpen je beter te voelen.

1. Maak de ‘moet-doen’ activiteiten leuker

Het is moeilijk om je betrokken te voelen en je uitputting te overwinnen als je een taak moet doen die je verafschuwt. Een strategie om meer zin te krijgen om zelfs de meest alledaagse taken uit te voeren is verleiding bundelen, waarbij je iets wat je zou moeten doen koppelt aan iets wat je graag wilt doen. Bijvoorbeeld, toen onderzoekers mensen toegang gaven tot spannende audioboeken (de ‘wil-doen’ activiteit) alleen in de sportschool, bezochten deze mensen vaker de sportschool (de ‘moet -doen’ activiteit).

Je kunt op dezelfde manier het idee van verleidingsbundeling gebruiken om je te helpen je enthousiaster te voelen over de ‘moet-doen’ op het werk. Bijvoorbeeld: Als je een bepaalde vervelende activiteit op het werk vreselijk vindt, zou je kunnen overwegen om alleen naar je favoriete podcasts te luisteren terwijl je die activiteit doet. Je kunt deze strategie zelfs thuis toepassen. Bijvoorbeeld, het koppelen van het karwei van het vouwen van de was met je favoriete guilty pleasure programma.

2. Krijg meer beweging tijdens de werkdag

Een conflict tussen werk en gezin is één van de belangrijkste oorzaken van emotionele uitputting. Er lijkt nooit genoeg tijd te zijn om alles gedaan te krijgen wat we willen doen. Een eenvoudige stap om een betere balans tussen werk en privéleven te krijgen, is om meer te bewegen tijdens de werkdag. Onderzoekers hebben ontdekt dat elke beweging die je tijdens de werkdag krijgt, je zal helpen het gevoel te hebben dat je meer balans hebt tussen werk en privé. Je kunt bijvoorbeeld van een vergadering, een ‘wandelvergadering’ maken. Het is niet alleen goed voor je beweging van de dag, maar een andere omgeving kan ook creativiteit stimuleren.

3. Vul je energietank bij aan het einde van de dag

Uit recent onderzoek is gebleken dat werknemers die gestrest zijn door overbelasting van de samenwerking op het werk, zichzelf de kans moeten geven om te herstellen voordat ze nog meer werk en stress op zich nemen. Zie dit herstel als het bijvullen van je persoonlijke energietank: als je aan het eind van de dag bijna leeg bent, moet je bijvullen voor de volgende werkdag in plaats van doorgaan met de tank leeg te laten lopen tot er niets meer over is.

Om manieren te bedenken om je energietank weer te vullen, is het belangrijk om je te concentreren op wat jou verfrist en nieuwe energie geeft, waarbij je erkent dat dit anders kan zijn dan bij de mensen om je heen. Bijvoorbeeld, terwijl een extravert persoon zich verkwikt kan voelen nadat hij zichzelf getrakteerd heeft op een etentje met vrienden, kan een introvert zich nog meer uitgeput voelen na een soortgelijke ervaring, en er de voorkeur aan geven om bij te komen door te knuffelen met een goed boek.

Herstellen van een burn-out en uitputting is geen gemakkelijke taak, maar deze strategieën zullen je hopelijk op het juiste pad helpen om je meer betrokken en enthousiast over je werk te voelen.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Zoon Alice Miller: 'Mijn moeder is nooit de moeder geweest van haar boeken'

Martin Miller is de zoon van de beroemde psychologe Alice Miller, die vooral bekend is geworden van het boek Het drama van he...

Wat wordt er bedoeld met het Mr. Nice Guy-syndroom?

Het Mr. Nice Guy-syndroom verwijst naar een gedragspatroon dat vaak wordt aangetroffen bij mannen die constant proberen ieder...

'Spanning in de kuiten betekent dat je op je hoede bent'

Huub ter Haar schreef het boek Lijfkracht en probeert mensen middels therapie duidelijk te maken hoe belangrijk hun lichaam i...

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Lees meer