Moeten we overstappen van een vijfdaagse werkweek naar een vierdaagse?

Moeten we overstappen van een vijfdaagse werkweek naar een vierdaagse?

In 1908 werd de vijfdaagse werkweek ingevoerd en meer dan een eeuw later, worden de maandag tot en met vrijdag in ongeveer 90 landen over de hele wereld als de werkweek beschouwd en hebben we er nooit echt vraagtekens bij gezet. Eén land heeft dat wel: IJsland.

Onderzoekers in IJsland zijn hier echter al een tijdje mee bezig; ze testen het concept van een vierdaagse werkweek sinds 2015 en de resultaten zien er inderdaad veelbelovend uit. De proeven, uitgevoerd door de gemeenteraad van Reykjavík en de IJslandse regering, zijn geprezen als een ‘groot succes’, alleen al door de overstap van een 40-urige werkweek naar een 35- of 36-urige werkweek met hetzelfde loon.

Stijging in productiviteit

Het onderzoek vond plaats tussen 2015 en 2019 en omvatte uiteindelijk meer dan tweeduizend werknemers in verschillende beroepen, waaronder onderwijs, sociale diensten en kantoren van bedrijven. De resultaten toonden aan dat de productiviteit en de werktevredenheid omhoog ging, de stress omlaag en het leven buiten het werk veel bevredigender was. Ook was de verdeling van de huishoudelijke taken tussen heteroseksuele partners was evenwichtiger.

‘Op basis van de analyse van een breed scala aan gegevens kunnen we zien dat werknemers een aanzienlijke toename van welzijn en evenwicht tussen werk en privéleven ervaren - dit alles terwijl bestaande niveaus van dienstverlening en productiviteit op zijn minst gehandhaafd bleven, en in sommige gevallen verbeterd werden’, concludeerden de onderzoekers in de studie.

Enige bezorgdheid

Aan het begin van de proeven bestond enige bezorgdheid dat minder uren onbedoeld tot overwerk zouden leiden, maar ook dit werd door de resultaten tegengesproken. In plaats daarvan leidden minder uren op kantoor tot veranderingen in werkstrategieën en verbeteringen in de organisatie.

Op dit moment is de vierdaagse werkwerk nog alleen een onderzoeksproject en is het nog niet daadwerkelijk ingesteld in IJsland. Maar zowel de onderzoekers als de IJslandse bevolking waren erg enthousiast en het is mogelijk dat IJsland overstapt naar de vierdaagse werkwerk in de toekomst.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

Most read

Read more