Wat is het verschil tussen beloning en omkoping in opvoeding?

Wat is het verschil tussen beloning en omkoping in opvoeding?

Om het gedrag van kinderen te sturen krijgen ze vaak een beloning voor als ze zich gedragen. Op zich is dit niet onjuist, maar het moment en waarvoor ze een beloning krijgen is wel van belang. Dit legt Jeffrey Bernstein op de site van PsychologyToday.com uit.

Het gedrag geldt overigens niet alleen voor jonge kinderen, zo vertelt Bernstein. 'Ik heb omkoping gezien tussen volwassen en 'kinderen' tussen de 4 en 44 jaar. Een ouder leerde bijvoorbeeld onlangs dat een nieuwe auto kopen voor haar kind voorkwam niet dat ze 'niet respectvolle opmerkingen kreeg en een gebrek aan waardering'.

Het sleutelpunt voor de beloning is de timing. Als die niet goed is, dan kan een beloning ook omkoping in zijn en dan is het negatief voor de relatie. 'Een beloning wordt gegeven nadat een kind positief gedrag heeft laten zien. Dit is om dit gedrag te versterken en aan te moedigen in de toekomst te herhalen', waarbij een beloning vaak wordt afgesproken voordat het gedrag plaatsvindt.

Aan de andere kant wordt omkoping eerder toegepast op het moment dat negatief gedrag plaatsvindt. 'Dit is om het gedrag te beïnvloeden of te voorkomen dat ze bepaald gedrag gaan vertonen', licht Bernstein toe. 'Omkoping wordt vaak in het moment aangeboden en niet vooraf besproken. Bijvoorbeeld: een ouder geeft een kind een snoepje als hij zijn driftbui stopt in de supermarkt. Hoe vaak hebben we dit wel niet zien gebeuren?'

Bernstein legt vervolgens uit wat er niet goed is aan omkoping. 'Elke natuurlijke motivatie verdwijnt als kinderen worden omgekocht door hun ouders. Je traint ze onbewust om jou opnieuw te manipuleren zodat je ze weer moet omkopen. Het is een ongezonde en dwingende cyclus'. Bijvoorbeeld, een kind kan bewust zijn kamer niet opruimen om uiteindelijk te proberen de ouder te dwingen om omkoping in te zetten.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties