De gevolgen van het stressvolle coronajaar

De gevolgen van het stressvolle coronajaar

We zitten nu iets meer dan een jaar in de zogeheten coronacrisis. Wat heeft dit jaar naast het virus zelf voor schade aangericht? Wat heeft de lockdown, de sociale isolatie en wat te meer allemaal wel niet aangericht?

De American Psychological Association (APA) heeft een groot onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis. Wat is er nu wezenlijk gebeurd met de mentale en fysieke welzijn van mensen?

De resultaten zijn, op z'n zachtst gezegd, schrikbarend: veel mensen geven aan dat hun gewicht flink is toegenomen door de crisis, hun slaapritme ernstig is verstoord en ook de kwaliteit van hun slaap achteruit is gegaan én hun bewegingsritme sterk verminderd is.

Gewicht en bewegen

Zes op de tien Amerikanen gaf aan ongewilde gewichtsveranderingen te hebben ervaren door de crisis. Veruit de meeste van deze groep kwam flink wat kilo's aan door de crisis - gemiddeld zo'n 10 kilo, maar er is ook een groep die juist op de kilo's wilde letten en daarin wellicht 'doorsloeg'. Deze groep is juist veel meer afgevallen dan ze vooraf hadden gewild - gemiddeld is deze groep zo'n 11 kilo kwijtgeraakt. Beide, heftige, fluctuaties in gewicht zijn onwenselijk want vaak hangen ze samen met andere problemen zoals een extreme toename aan stress. Wat ervoor zorgt dat mensen dus veel aankomen in een relatief korte tijd of juist extreem veel afvallen.

Meer dan de helft van de onderzochten gaf aan veel minder te bewegen dan vóór de crisis. Wat gevolgen kan hebben voor zowel de fysieke als mentale gesteldheid. Veel mensen bewogen niet per se minder door de lockdown an sich, maar door de opeenstapeling van veranderingen die de coronacrisis met zich mee bracht.

Alcohol en slaap

De kwaliteit van slaap en het slaapritme is ernstig verstoord door de coronacrisis. Twee op de drie mensen heeft ongewild zijn of haar slaapritme zien veranderen. Waardoor ook de kwaliteit van het slapen achteruit is gehold; sommige mensen slapen nu veel korter dan voorheen en anderen juist veel langer. Beiden kan je kwaliteit van de slaap flink doen verminderen.

Ongeveer een kwart van de respondenten gaf aan meer te drinken door de coronacrisis, vaak als coping tegen de stress die zij ervaren door de crisis. Veel mensen grijpen helaas snel naar alcohol om stress te verwerken.

De APA geeft ons een vervelend inkijkje in de gevolgen van de coronacrisis. Naast het feit dat het virus vele slachtoffers eist, veroorzaakt de crisis ook nog andere vormen van een grootschalige mentale en fysieke problemen. (Foto: Cottonbro/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Systematische review: Yoga zorgt voor verbetering op moleculair niveau

Yoga wint aan populariteit in de Verenigde Staten. In 2022 gaf bijna 17 procent van de Amerikaanse volwassenen aan yoga te be...

Het verschil tussen wel of geen emotionele verwaarlozing in een relatie

Jonice Webb, expert op het gebied van emotionele verwaarlozing, legt in een video uit wat het verschil is tussen relaties waa...

Wat bedoelt Alexander Lowen met de term ego imago?

In het boek The Betrayal of the Body (1967) introduceert Alexander Lowen een interessante term die hij ego imago noemt. Sommi...

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Lees meer