Blijven bewegen tijdens een lockdown is enorm belangrijk

Blijven bewegen tijdens een lockdown is enorm belangrijk

Met de wintermaanden achter de rug, een langdurende lockdown én een avondklok kon het nog wel eens voorkomen dat veel mensen veel te weinig hebben bewogen. Dat terwijl bewegen in deze stressvolle tijden zo enorm belangrijk is.

Het wordt vaak genoeg gezegd: blijf bewegen! En met een reden: bewegen is een goed middel in de strijd tegen overgewicht en ter bevordering van onze mentale gezondheid. Ook in Nederland is percentage van mensen (leeftijd boven de vier jaar) met overgewicht flink gestegen. In 2019 had ongeveer 44 procent van de populatie overgewicht. Vaak is dit het resultaat van te weinig beweging en te veel stress in het leven.

Door de coronacrisis is ons leven alleen maar een stuk stressvoller geworden. We piekeren meer, ons leven is onzekerder geworden en steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Door al die mentale stress is het juist heel verleidelijk om zo min mogelijk te bewegen, maar toch zal voldoende beweging enorm bevrijdend zijn.

Uit onderzoek blijkt dat voldoende beweging een enorm positieve bijdrage levert voor onze fysieke én mentale gezondheid. Je moet hierbij niet direct denken aan zware hardloopsessies of krachttraining. Maar een dagelijkse wandeling of tijdens ieder werkuur even kort enkele minuten stretchen of rondlopen kan al een flink positief effect hebben.

Doordat zo beetje heel Nederland nu thuiswerkt zitten de meeste mensen vastgekluisterd achter hun laptop. Dit is alles behalve bevorderlijk voor onze gezondheid. We zitten te veel en vaak genoeg ook nog eens in een slechte houding – een houding waar we ook nog eens uren achtereen in zitten. Nederlandse fysiotherapeuten zagen al na de eerste lockdown een explosieve groei in het aantal fysieke klachten door thuiswerken.

Je houding veranderen is vaak moeilijk en lukt je ook niet zo een twee drie. Daarentegen heeft iedereen wel enkele minuten de tijd om even op te staan en een rondje door het huis te lopen tijdens het werken. Wanneer men dit ongeveer ieder uur doet kan je al veel zit-gerelateerde klachten voorkomen.

Dagelijks een wandeling maken zou hiernaast ook nog eens kunnen helpen aan onze mentale welzijn. Wandelen, en het hierdoor regelmatig bewegen, kan ons zelfvertrouwen een enorme boost geven. Ook al is het nog zo druilerig weer, zoals we zo vaak hebben in Nederland, even ‘een frisse neus’ halen kan daadwerkelijk je dag verbeteren. Een wandeling door een park of de natuur wordt nog steeds gezien als een van de beste manieren om stress te reguleren.

In een tijd waarin het moeilijk is om de motivatie te vinden om genoeg te bewegen, doordat veel sportclubs dichtzijn, is het juist belangrijk om toch nog zo veel mogelijk te ondernemen. Naast dat een dagelijkse wandeling een goede uitlaatklep is voor stress en onze mentale weerbaarheid vergroot, blijft voldoende bewegen ook enorm belangrijk tegen die zogeheten ‘corona kilo’s’.

Bij het woord ‘bewegen’ denken mensen te vaak aan intensief sporten, maar dat hoeft echt niet. Een dagelijkse wandeling of klein fietstochtje is meer dan voldoende. Zie het vooral als een belangrijke vorm van zelftherapie. Begin klein, je hoeft echt niet direct een uur te gaan wandelen. Twee maal vijftien minuten op een dag is ook al prima!

(Foto: Rachel Claire/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Fysieke activiteit kan je beschermen tegen chronische pijn

Onderzoekers van de Universiteit van Tromsø, het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen (UNN) en het Noors Instituut voo...

Video | Uitgebreid interview met Jan Dirk van der Ploeg

Vittorio Busato interviewde Jan Dirk van der Ploeg in een video die twee jaar geleden is gepubliceerd op YouTube. Van der Plo...

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Lees meer