Zó goed is sporten voor je mentale gezondheid dus echt

Zó goed is sporten voor je mentale gezondheid dus echt

Sporten is goed voor de fysieke én de mentale gezondheid. Bij de fysieke gezondheid is het vrij duidelijk wat sporten kan doen, maar wat doet het nu precies voor de mentale gezondheid? ASICS ontwikkelde de ‘Mind Uplifter Tool’ om de impact van sporten op de mentale gezondheid in kaart te brengen.

Voor het eerst kan de impact van sporten op je eigen mentale gezondheid worden gemeten. Dit kan doordat er in de tool een gezichtsscan technologie is ingebouwd en een zelfrapportage, die de impact van sporten meet op tien emotionele en cognitieve parameters, zoals vertrouwen, positiviteit, kalmte en focus.

De tool doorloopt een aantal stappen. Eerst maakt het een scan van je gezicht om je emotionele toestand te kennen en krijg je zes vragen gesteld over hoe je je voelt. Daarna kan je de sport kiezen die je gaat doen en start je je work-out net zoals normaal. Als je klaar bent met sporten open je de software weer en herhaal je het proces van voor de work-out. Op basis van die info, krijg je je 'Mind Uplift' te zien: een interactieve en kleurrijke graphic die je huidige mentale staat toont. Die kan je vergelijken met je mentale staat van voor de work-out.

Positieve effecten

Iedereen die zijn of haar ‘Uplifting Minds’ deelt met de wereld, helpt mee aan een live wereldwijd onderzoek. De kaart zal de positieve impact kwantificeren die sport heeft op de collectieve stemming van steden, landen en de wereld in zijn geheel. Dankzij de live studie zal ASICS een beter inzicht krijgen in de relatie tussen beweging en geest op wereldschaal.

ASICS houdt zich al langer bezig met het effect van sporten op de mentale gezondheid. ASICS is dan ook het Latijnse acroniem van Anima Sana in Corpore Sano, oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam. Het afgelopen half jaar heeft ASICS samen met een team van deskundigen wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact van sport op de geest bij een selecte groep atleten, in aanloop naar een bredere uitrol van de live studie.

Uit het vooronderzoek bleek alleen al dat een korte work-out van twintig minuten en positief effect had op ons brein. In de studie werd gebruik gemaakt van een combinatie van EEG- en zelfrapportagegegevens tonen voor een aantal belangrijke cognitieve en emotionele parameters, waaronder een gevoel van tevredenheid (gemiddelde toename van veertien procent onmiddellijk na de training), energie (tien procent) en ontspanning (dertien procent).

ASICS vraagt mensen over de hele wereld bewust te zijn van de mentale gezondheidsvoordelen van sporten en mee te doen aan de Mind Uplifter Tool. (Foto: Pexels/ Tirachard Kumtanom)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

IndeSpiegel tijdelijk op pauze!

De site IndeSpiegel.nl moet noodgedwongen op pauze gezet. Helaas hebben we dit besluit moeten nemen. We hebben met plezier he...

Is geluk een natuurlijk iets? Of is het een menselijke constructie?

Geluk is niet natuurlijk stelt de Britse psycholoog Rafa Euba. Volgens hem is het een menselijke constructie. Een staat van t...

Op welke leeftijd beginnen de meeste psychische stoornissen?

De leeftijd waarop mensen te maken krijgen met mentale gezondheidsproblemen variëren enorm. Angststoornissen en extreme fobie...

Ben je eigenlijk altijd moe? Probeer dan deze strategieën!

Voel je je al moe al moe voordat je je eerste e-mail van de dag hebt beantwoord? Voel je je als een robot, die de taken van d...

Moeten we overstappen van een vijfdaagse werkweek naar een vierdaagse?

In 1908 werd de vijfdaagse werkweek ingevoerd en meer dan een eeuw later, worden de maandag tot en met vrijdag in ongeveer 90...

Lees meer