Wat is sadisme precies en waarom ontstaat het bij sommige mensen?

Wat is sadisme precies en waarom ontstaat het bij sommige mensen?

Er is een kleine groep mensen die ervan geniet als andere pijn hebben. Dit valt onder de noemer van sadisme en komt onder andere voor bij diverse seriemoordenaars of sommige verkrachters. Wat zijn nu precies de eigenschappen van een sadistisch persoon en hoe ontstaat het?

PsychologyToday.com schreef er een interessant artikel over. In 1987 werd een sadistische persoonlijkheid, die begint in adolescentie, omschreven volgens de volgende kenmerken volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM):

  1. Fysieke wreedheid gebruiken om dominantie te bevestigen.
  2. Anderen publiekelijk vernederen of kleineren.
  3. Plezier ervaren van de pijn van anderen, inclusief die van dieren.
  4. Bedrog met de intentie om te schaden.
  5. Angst en terreur gebruiken als controlemechanisme.
  6. Degenen die dichtbij hen staan overdreven controleren.
  7. Een intense interesse in geweld, wapens en marteling.

Voor psychologen is het geen dagelijkste kost om iemand met sadisme te behandelen. Zo schrijft Joni E. Johnston op de website. 'Omdat sadisme gaat over het veroorzaken van pijn in plaats van het ervaren ervan, hebben therapeuten meestal geen cliënten die hun kantoor binnenlopen met de wens om deze persoonlijkheidstrek te corrigeren. Ze zien veel vaker de echtgenoten of partners die proberen om te gaan met de gevolgen hiervan.'

Alice Miller

Waar komt sadisme vandaag? De inmiddels overleden psycholoog Alice Miller was ervan overtuigd dat er een oorzaak zit in een jeugdtrauma. 'Sadisme is geen besmettelijke ziekte die iemand plotseling treft. Het heeft een lange voorgeschiedenis in de kindertijd en ontstaat altijd in de wanhopige fantasieën van een kind dat zoekt naar een uitweg uit een uitzichtloze situatie.'

Het is niet vreemd dat Miller deze conclusie trekt, aangezien ze in haar werken altijd refereert naar oorzaken uit de jeugd. Ze heeft zich altijd groot gemaakt voor kindermishandeling, zowel op fysiek als emotioneel gebied en boeken geschreven hoe beschadigde mensen zichzelf weer kunnen herstellen. Helaas schreef zijn zoon Martin Miller dat hij ook door haar is mishandeld in zijn jeugd.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties