Peter Levine: 'Trauma beïnvloedt de capaciteit van onze intuïtie'

Peter Levine: 'Trauma beïnvloedt de capaciteit van onze intuïtie'

Peter Levine, een vooraanstaande psycholoog op het gebied van lichaamswerk en trauma, is van mening dat intuïtie bij mensen die getraumatiseerd zijn geraakt is verstoord. Oftewel mensen die geen trauma hebben opgelopen kunnen beter gebruik maken van hun intuïtie dan mensen die dat wel hebben.

Levine heeft het in de podcast van de Being Human Podcast over intuïtie omdat hij een vrouw behandelde die volgens hem moest leren om 'weg te rennen voor de tijger'. Haar leven stond nog steeds in de vecht of vlecht modus omdat dit nooit was doorleefd. De psycholoog voelde op intuïtie aan dat hij haar zo moest behandelen en over de tijger moest beginnen.

'Ik begreep toen hoe belangrijk intuïtie eigenlijk is', licht hij toe. 'Als je bent getraumatiseerd, dan beïnvloedt dat onze capaciteit van onze intuïtie. Hierdoor zijn we niet in staat om een persoon die we voor het eerst moeten goed in te schatten. Als we zijn getriggerd en niet in het nu leven, dan wordt het moelijker om te gebruiken. Als we daarentegen niet getriggerd zijn en in het moment aanwezig zijn, dan kan je intuïtie gebruiken.'

'Je kan er dan bij stil staan of dit een persoon is met wie je tijd door wil brengen of met wie je om wilt gaan. Mensen hebben het ook wel over onderbuikgevoelens, dat is precies waar het over gaat, over onderbuikgevoelens. Door trauma wordt die informatieverwerking behoorlijk verstoord', aldus Levine in de video op YouTube. Bekijk in onderstaande video het complete interview met Levine.

Interview met Peter Levine


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer