Onzekerheid, stress en angst: hoe ga je ermee om?

Onzekerheid, stress en angst: hoe ga je ermee om?

Onzekerheid en stress zijn twee factoren waar iedereen in zijn of haar leven mee te maken krijgt. Deze factoren kunnen weer leiden tot angstige gevoelens of zelfs sombere periodes. Maar Psychology Today vond dé manier om het best met onzekerheid, stress en angst om te gaan: vermijd angstaanvallen en begin stappen vooruit te zetten.

Het klinkt wellicht wat kort door de bocht en simpel, maar volgens Suzanne B. Phillips is het wel de manier om het beste met dit soort situaties om te gaan. Maar hoe vermijd je nu de angstaanvallen? Want zeker bij mensen die kampen met angst en angstaanvallen is het moeilijk om te zeggen ‘stop ermee’. Phillips geeft hiervoor twee hele belangrijke tips:

1. Ontkoppel van het verleden

Deskundigen zoals Dr. Steve Ilardi, auteur van de Depression Cure, hebben ontdekt dat het onvermogen om te stoppen met negatief denken mensen ongelukkig maakt en het zicht op toekomstige opties beperkt. Op deze manier denken veroorzaakt het in feite de stressreacties vechten, bevriezen of vluchten. Deze reacties beïnvloeden het beoordelingsvermogen en brengen vervolgens het immuunsysteem in gevaar.

Natuurlijk moeten mensen op hun eigen manier rouwen om wat ze hebben geleden, verloren of verwacht; maar mensen zijn in staat tot meerdere gevoelens. Zelfs met tranen, zorgt vooruitkijken en hoopvol zijn de mens in staat de mogelijkheden van de toekomst te zien.

2. Ga niet uit van het ergste

Sommigen proberen hun onzekerheid te verminderen door het ergste aan te nemen. Ze willen voorbereid zijn. Zo dat als daadwerkelijk het ergste gebeurt, de persoon in kwestie al die verwachting had en dus niet erg geraakt of teleurgesteld is. Maar Phillips stelt dat uitgaan van het ergste mensen niet voorbereid, het maakt ze alleen maar bang. Daarbij compromitteert het een reeks mogelijke reacties op alles wat mensen kunnen tegenkomen.

Naast het vermijden van angstaanvallen, is het ook belangrijk om te beginnen met het nemen van stappen voorwaarts:

1. Vul de ruimte en tijd in met haalbare doelen

Bedenk hoe je je dagen door gaat brengen. Neem bijvoorbeeld elke dag een klein beetje de tijd om een ritueel of gewoonte creëren waar je van houdt. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling, doe een spelletje met de mensen om je heen, lees een goed boek of ga een lekkere maaltijd koken. Juist de voorspelbare activiteiten versterken je vermogen om het onvoorspelbare aan te gaan.

Elk doel dat je kan bereiken, van stofzuigen tot het verbeteren van werkmogelijkheden, stimuleert het momentum, bevordert een gevoel van keuzevrijheid en vermindert de angst in onzekere tijden.

2. Gebruik realistisch optimisme versus blind optimisme

Volgens de auteurs van Southwick en Chaney van Resilience: The Science of Mastering Life's Greatest Challenges is realistisch optimisme anders dan blind optimisme, omdat het actief is en niet passief. De persoon die realistisch optimisme gebruikt, mist de negatieven niet, maar maakt zich los van problemen die onoplosbaar lijken en zorgt voor problemen die ze kunnen oplossen.

Matt Hutson, wetenschapsschrijver en auteur van The Seven Laws of Magical Thinking, suggereert dat optimisme de mens in staat stelt om kansen te zien voor succes in dubbelzinnige situaties en obstakels opnieuw te definiëren als kansen. Als je de veerkracht van je dierbaren opmerkt, geeft dat hoop en optimisme over hoe zij het onbekende zullen beheren.

3. Wees nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid verandert de angst voor het onbekende pad in een mogelijkheid. Het verandert de mentaliteit van ‘Ik ben bang’, naar ‘Ik vraag me af wat het zal zijn?’. Nieuwsgierigheid maakt het mogelijk om het onverwachte te omarmen - de levensverandering, optie, netwerk, nieuwe relatie of uitdaging met een zelf dat geïnteresseerd en betrokken is, in plaats van een zelf gekaapt door angst. (Foto: Pexels/Dziana Hasanbekava)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Hoe de kinderlijke volwassene nog steeds diepe gevoelens uit de jeugd met zich mee draagt

Het is fascinerend en treurig om te zien hoe groot het 'spons-vermogen' is van het kind. Trauma-expert Gabor Maté noemt een k...

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Lees meer