Onderzoek: Pianospelen kan gevoelens van angst en depressie verlagen

Onderzoek: Pianospelen kan gevoelens van angst en depressie verlagen

Een recent onderzoek van de Universiteit van Bath in Engeland heeft aangetoond dat piano spelen kan helpen bij het omgaan met depressies en angstgevoelens, zelfs meer dan naar alleen het luisteren van muziek.

Dit komt omdat het spelen van piano een multitask is waarbij je moet lezen, ritmisch bewegen en snel fouten moet kunnen corrigeren, wat het 'multi-sensorisch proces' verbetert. Dit is het combineren van auditieve en visuele signalen, wat ook nuttig kan zijn voor alledaagse taken zoals autorijden of iemand zoeken in een menigte.

Voor het onderzoek werden ruim 30 volwassenen verdeeld over drie groepen: de eerste groep kreeg pianoles, de tweede luisterde naar muziek en de derde groep bracht tijd door met lezen of studeren. Na enkele weken bleek dat de groep met beginnende pianisten niet alleen hun multi-sensorische vaardigheden verbeterd had, maar ook lagere depressie-, angst- en stressscores liet zien in vergelijking met voor het onderzoek.

De onderzoekers stellen dat muziektraining mogelijk heilzaam kan zijn voor mensen met psychische problemen. Er zal nog verdere onderzoek nodig zijn om het onderzoek verder te valideren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer