Mentale klachten onder psychische hulpverleners neemt toe

Mentale klachten onder psychische hulpverleners neemt toe

Uit een nieuw onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt dat onder de professionals van de psychische hulpverlening de mentale klachten toenemen. Er wordt een hogere uitval verwacht in de komende weken door een toename aan druk op de hulpverleners, onder andere door de grote cliënten stroom, mentale vermoeidheid en zorgen over naasten, schrijft Trimbos.

In oktober vorig jaar zijn er drie dialoogsessies gehouden met verschillende groepen hulpverleners: verpleegkundigen en verzorgden, sociale werkenden en GGZ-professionals. Deze sessies zijn een vervolg op een eerder grootschalig vragenlijstonderzoek dat het Trimbos-Instituut uitvoerde in de zomer van vorig jaar, om vast te stellen wat de impact van de corona crisis was op de psychische hulpverleners.

Uit de vragenlijsten waren onder meer gekomen dat de professionals kampten met een hogere werkdruk dan normaal en dat ruim de helft niet de zorg kon geven aan cliënten die zij wilden geven en nodig vonden. Ook kwam naar voren dat de gezondheid, leefstijl en het functioneren van de professionals achteruit was gegaan in vergelijking met het leven voor de coronacrisis. Dit kwam onder meer doordat de hulpverleners slecht sliepen en het slechter ging met hun lichamelijke gezondheid. Het Trimbos-Instituut stelde vast dat deze verschijnselen belangrijke voorspellers voor een achteruitgang in de psychische gezondheid waren.

Dialoogsessies

Toen de dialoogsessies opgestart werden was de tweede golf net Nederland binnengekomen en drong langzaam het besef door bij de bevolking, en dus ook bij de hulpverleners, dat de pandemie meer een marathon was dan een sprint. De professionals gaven aan zich veel zorgen over de duur van de crisis, het moeilijk te vinden privé en werk te balanceren en misten allemaal het contact met collega’s.

Tijdens deze sessies waren er ook veel zorgen over de stijging van het aantal cliënten. Deze stijging komt voornamelijk door het ‘post-covid’ syndroom (Trimbos beschrijft dit als het behouden van fysieke en psychische klachten na een opname op de intensive care). Maar het komt ook door het verlies van dierbaren, financiële problemen of onzekerheid en sociale isolatie. Professionals verwachten dat deze stijging alleen maar toe gaat nemen, door de uitgestelde psychische hulp van de afgelopen tien maanden.

Oplossingen

Om deze stijging aan te kunnen, benadrukt het Trimbos-Instituut het belang van investering in de duurzame inzetbaarheid van de professionals die hiermee te maken gaan krijgen. De professionals hebben meer behoefte aan maatregelen en interventies die gericht zijn op de ondersteuning door de organisatie en door collega’s, dan aan professionele psychologische hulp.

Het Trimbos-Instituut heeft een aantal aanbevelingen en mogelijke oplossingen gevonden samen met de zorgkoepels, zorgprofessionals en belangenvereniging. Dit kan bijvoorbeeld zijn het goed faciliteren van thuiswerken, het delen van ervaringen en informatie om isolatie te verminderen, aandacht voor positieve zaken en vooral tijd en aandacht hebben voor de huidige situatie en de gevolgen ervan. (Foto: Pexels/Cottonbro)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Vrouwen die 40 worden: 'Een leeftijd waarop ik mijn lichaam moet haten'

Psychologe Amber Wardell schrijft op PsychologyToday.com een artikel over vrouwen die 40 jaar oud worden. Zij gaan zich volge...

Wat wordt er in de psychologie bedoeld met het Zeigarnik-effect?

Het Zeigarnik-effect is een psychologisch fenomeen dat verklaart waarom mensen de neiging hebben om onafgemaakte of onderbrok...

Innovator Bram Bakker stapt over op ketonen-dieet om 'psyche te verbeteren'

Voormalig psychiater Bram Bakker heeft na het lezen van het boek van de Amerikaanse psychiater Christopher Palmer, getiteld B...

'Traumavoorloper' Peter Levine heeft zelf een conceptietrauma opgelopen

Jan Bommerez noemt Peter Levine altijd dé voorloper op het gebied van trauma. De man die twee PhD's achter zijn naam heeft st...

Hans Laurentius haalt trekker weer over: 'Er is geen wet tegen domheid'

Hans Laurentius plaatst tegenwoordig weer wat meer video's op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft een kleine pauze van een jaar ge...

Lees meer