Kinderen die een gelukkig jeugd hebben gehad lopen ook risico op mentale gezondheidsproblemen

Kinderen die een gelukkig jeugd hebben gehad lopen ook risico op mentale gezondheidsproblemen

Een moeilijke jeugd kan de kans op problemen met de mentale gezondheid vergroten. Dit zou betekenen dat een makkelijke jeugd de kans op problemen met de mentale gezondheid juist zou moeten verminderen. Maar dit is niet altijd zo volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië.

Een gelukkige en veilige jeugd beschermt een kind niet altijd tegen het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen later in het leven. Deze bevinding, die werd uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Canberra, maakt deel uit van een studie die werd gepubliceerd in Current Psychology, waarin werd onderzocht hoe ervaringen uit de vroege kindertijd verband houden met verschillende ontwikkelingstrajecten en hoe deze in verband kunnen worden gebracht met een slechte geestelijke gezondheid.

Bianca Kahl, hoofdonderzoeker en promovendus aan de Universiteit van Zuid-Australië, zegt dat de studie de aandacht vestigt op de aard van mentale problemen en belangrijke inzichten onthult over potentiële risicofactoren voor alle kinderen. Volgens Kalh is dit heel belangrijk, want de aantallen mensen die kampen met psychische problemen, neemt - zeker in de coronacrisis - sterk toe.

Stabiele omgeving 

De studie toonde aan dat zowel positieve als negatieve jeugdervaringen op volwassen leeftijd tot uiting bleken te komen in angst of andere mentale gezondheidsproblemen. Dus ook kinderen die op een jonge leeftijd te maken hadden gekregen met positieve onverwachte situaties waarin ze zich aan moesten passen, hadden een groter risico om symptomen van bijvoorbeeld depressie of paranoia te ontwikkelen. Ook al waren zij opgegroeid in een omgeving die stabiel en ondersteunend was. ‘Dit onderzoek toont aan dat psychische aandoeningen niet uitsluitend worden bepaald door gebeurtenissen in het vroege leven, en dat een kind dat opgroeit in een gelukkig gezin, toch kan opgroeien met een psychische aandoening’, aldus Kalh.

Ontbrekende factoren 

Op dit moment zijn er nog een aantal ontbrekende factoren om compleet te begrijpen hoe de kindertijd, de omgeving en de manier waarop het kind opgroeit van invloed is op de mentale gezondheid als zij volwassen zijn. Maar de onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met het vermogen om je als kind aan te passen aan onverwachte situaties, negatieve óf positieve.

Daarbij denken de onderzoekers dat het te maken heeft met de verwachtingen van de omgeving van het kind en het vermogen om zich aan te passen aan scenario’s waarin niet aan hun verwachtingen wordt voldaan, van invloed kunnen zijn op ervaringen van onrust. Als een kind wordt geleerd hoe ze zich moeten aanpassen aan veranderingen en hoe ze goed om moeten gaan met gebeurtenissen die niet lopen zoals zij willen, zijn ze later misschien beter in staat om te reageren op stress en andere risicofactoren voor een slechte geestelijke gezondheid. Maar deze hypothese moet nog getest worden in een volgend onderzoek.

(Foto: Pexels/Helena Lopes)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer