Eenzaamheid: hoe ga je ermee om?

Eenzaamheid: hoe ga je ermee om?

Eenzaam: iedereen is het wel eens en tóch praat bijna niemand erover. Eenzaamheid is één van de gevoelens waar mensen liever over zwijgen, omdat ze zich ervoor schamen. Het erkennen van eenzaam zijn is een taboe in deze samenleving, maar dat zorgt er niet voor dat het gevoel verdwijnt. Hoe ga je wél goed met de eenzaamheid om?

1. Voel je gevoelens

Als eerst de tip van Leah Aguirre van Psychology Today: Voordat je iets anders doet, erken de eenzaamheid. Noem het wat het is. Je kunt het hardop zeggen, het in een dagboek zetten, het in therapie uitpraten of een vriend(in) in vertrouwen nemen. Hoewel vermijden aantrekkelijk kan zijn, is het de minst productieve en nuttige reactie. Hoe meer je het gevoel vermijdt, hoe meer macht je het geeft. Vermijding wakkert de schaamte alleen maar aan en veroorzaakt meer verdriet.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is makkelijk om naar anderen te kijken en je buitengesloten te voelen, maar schijn bedriegt stelt het Canadian Mental Health Association. Mensen willen dat anderen hun beste kant zien, maar laat je niet misleiden door de boodschap die anderen aan de buitenwereld laten zien. Vooral sociale media kunnen mensen het gevoel geven dat iedereen omringd is door vrienden, maar sociale media is slechts een gecontroleerde momentopname. Vergeet niet dat je omringd kunt zijn door mensen en je toch eenzaam kunt voelen. Het gevoel dat je niet zo goed bent als anderen is slechts dat - een gevoel, niet de waarheid.

3. Praat erover en zoek contact

Volgens de Britse organisatie MIND is het belangrijk om in periodes van eenzaamheid, op zoek te gaan naar contact. Zoek contact met vrienden of familie - mensen door wie je je gezien en geliefd voelt. WhatsApp, bel of FaceTime. Nodig een van je mensen uit om langs te komen en gewoon wat rond te hangen of een film te kijken. Of ga de wereld in - ga naar een park, coffeeshop, of maak een wandeling buiten in je buurt. Glimlach naar anderen, knoop een gesprek aan. Soms kan alleen al het fysiek in de buurt zijn van andere mensen helpen om die gevoelens van eenzaamheid te verzachten en menselijke verbondenheid te bevorderen.

4. Doe iets dat je vreugde brengt

Het kan het meest eenvoudige zijn, stelt Leah Aguirre van Psychology Today. Of het nu gaat om lichaamsbeweging, luisteren naar je favoriete muziek, een nieuw recept uitproberen, je favoriete serie kijken of een goed boek lezen - ga bewust met je tijd om en doe dingen die je een goed gevoel geven. Het lijkt eenvoudig genoeg, maar soms vergeten we onszelf te koesteren en dingen te doen die onze eigenwaarde versterken.

5. Leer alleen te zijn 

Dit voelt misschien als het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen, maar volgens Independentage is alleen zijn iets anders dan eenzaam zijn. Leren genieten van je eigen gezelschap kan je helpen om je minder eenzaam te voelen, zelfs als je geen anderen om je heen hebt. Probeer je tijd alleen te gebruiken om een nieuwe vaardigheid te leren of een interesse te wekken die je vrienden niet delen.

Als je het moeilijk vindt om te ontspannen, kan het helpen om mindfulness te beoefenen. Dit houdt in dat je je geest richt op het huidige moment, bijvoorbeeld door je te concentreren op uw ademhaling. De geest heeft meer informatie. Tijd buitenshuis doorbrengen - zelfs door uit het raam te kijken - kan je helpen om u verbonden te voelen en gevoelens van eenzaamheid te verlichten.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Boeddhisme: De monnik beschouwt het lichaam voortdurend als lichaam

In het boeddhisme staan vaak wijze teksten die te weinig worden gedeeld in de Westerse wereld. Zo ook in het boekje 'De wijze...

John Welwood over zelfhaat en de innerlijke criticus, waarom staan we hem nog toe?

Als er geen succesvolle hechting of binding is geweest in de jeugdjaren zijn we geneigd om soms aan onszelf te twijfelen. Dez...

'Niet alles wat je overkomt moet je op je privé-bordje gooien'

Hans Laurentius heeft weer een nieuwe satsang gepubliceerd. Ditmaal gaat het onder andere over wat je wel of niet op je zelf...

Studie ziet verband tussen groene omgeving voor kinderen en verbeterde longfunctie

Een grootschalige studie onder 35.000 kinderen uit acht landen heeft een 'sterk' verband gevonden tussen blootstelling aan ee...

Zo onstaat introjectie en zo lost een therapeut het op middels CGT

Psychotherapeute Keven Duffy geeft op PsychologyToday.com middels cognitieve-gedragstherapie een advies om met je innerlijke...

Lees meer