Blog | Waarom de PRI van Ingeborg Bosch wél nuttig is

Blog | Waarom de PRI van Ingeborg Bosch wél nuttig is

Op onder andere TijdschriftDePsycholoog.nl staat een kritisch stuk op de Past Reality Integration (PRI) van Ingeborg Bosch, geschreven door Vittorio Busato. Met verbazing heb ik zijn artikel gelezen. De verbazing bij mij is aanwezig omdat deze methode bij mij zó effectief is geweest en dat nog steeds is.

Met de PRI kan je voor jezelf, maar ook voor anderen, snel vaststellen in welk afweermechanisme je bent geschoten als er oude pijn wordt aangeraakt. Ze maakt in de PRI een onderverdeling in Angst, Primaire afweer, Valse hoop, Valse macht en Ontkenning van behoeften. Iemand met traumatische klachten uit zijn of haar jeugd valt al snel in één of meerdere van deze afweermechanismen.

Nu heb ik zelf altijd het gevoel gehad dat ik moet presteren om er te mogen zijn. Wat daar goed bij helpt is om steeds maar weer te herkennen dat het om Valse hoop gaat. Valse hoop dat als ik ergens goed in word, dat alles dan beter gaat worden of dat ik er dan wel mag zijn. Zo kan dat zich bij mij uiten in zo goed mogelijk tennissen, óf zoveel mogelijk kleren kopen óf zoveel mogelijk geld verdienen óf zoveel mogelijk kennis opdoen.

Inmiddels heb ik, na jaren van notities maken, wel door dat ik daar niet in moet trappen, dat het mij niet verder gaat helpen. Dit geeft een hoop rust. Het makkelijkst is om, als ik een dagboek bijhoud, gewoon achter sommige delen VH of Valse hoop noteer. Dan label ik het en kan ik het in de toekomst makkelijker herkennen.

Zo heb ik voor mezelf geleerd om in de loop der jaren minder te presteren. Minder hard te werken, minder kleren te kopen, minder geobsedeerd met tennis bezig te zijn en minder kennis op te doen. Het gaat me niet verder helpen en zal altijd tot opnieuw presteren leiden. Het is voorwaardelijke zelfliefde.

Het mooie is dat ik hierdoor bij andere mensen ook sneller hun afweermechanismen herken. En mensen reageren in conflictsituaties bijna altijd hetzelfde. Als ze sarcastisch worden, je gaan negeren of vals worden zitten ze in een Valse macht-afweer. Deze afweer kan dan dominant zijn en dat betekent dat ze vanuit onmacht steeds willen domineren.

Die neiging had ik zelf niet zo sterk, maar kwam weleens voor in conflicten. Ook dat weet ik daardoor makkelijker te tackelen en kan ik gewoon mijn gevoelens uitspreken in plaats van een zinloze strijd aan te gaan. Uiteindelijk draait het in conflicten alleen maar om het delen van gevoelens en daarmee is de kous af.

Overigens zal Busato met zijn kritische stuk op de PRI van Bosch niet met alles ongelijk hebben. Het is wel verbazingwekkend dat Bosch- als het zo is (!) - het nodig zou hebben om een Nobelprijs te winnen. Dan heeft ze oude wonden van erkenning nog niet helemaal op weten te lossen in haar eigen leven. Maar zo ging het het ook met de psychologe door wie zij geïnspireerd zou zijn, Alice Miller. Die kwam volgens haar zoon ook niet ongeschonden uit het leven.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

John Bradshaw: 'Op school waren prestaties het enige dat telde'

In deze teaching van John Bradshaw gaat de inspirator in op de schooltijd. Hij benadrukt dat een belangrijk aspect de cijfers...

Video | Nieuw interview met Bessel van der Kolk over psychedelica

Psychiater en trauma-expert Bessel van der Kolk heeft een nieuw interview gegeven over onder andere psychedelica. Hij doet hi...

Waarom oudere mannen meer lijden dan oudere vrouwen

Oudere mannen van 75 jaar en ouder hebben het hoogste percentage voor groepen die zelfmoord plegen en lijken het meest eenzaa...

Britse vrouw massaal geïntimideerd tijdens hardlopen: 'We gaan je van achter nemen!'

Uit Brits onderzoek blijkt dat meer dan twee derde van de Britse vrouwen te maken krijgt met (seksuele) intimidatie door mann...

Uit onderzoek blijkt dat auto-immuunziekten genetische verwantschap hebben

Nature or nature? Trauma-expert Gabor Maté claimt met regelmaat dat onder andere auto-immuunziekten door de omgeving zijn ont...

Lees meer