Blog | In een notendop waar miljoenen Nederlanders last van hebben

Blog | In een notendop waar miljoenen Nederlanders last van hebben

Een alinea op Wikipedia geeft op een treffende manier weer waar miljoenen Nederlanders last van hebben zonder dat ze het zichzelf bewust zijn. Het gaat er om dat mensen sinds hun babytijd al geleerd hebben om hun gevoelens te onderdrukken en zich daarom aan te passen aan anderen. Zij herhalen dit mechanisme tot en met hun dood.

Donald Winnicot, een bekende kinderpsychiater, noemt de aangepaste versie het 'Valse Zelf'. Dit is aangeleerd en had de baby nodig om zich aan te passen aan zijn of haar omstandigheden. Achter dit Valse Zelf schuilt het 'Ware Zelf', dat zichzelf op jonge leeftijd moest afsplitsen om te voorkomen dat de pijn te groot werd om te kunnen overleven.

Op de Engelse Wikipedia van Winnicot staat dit treffend omschreven:

'One of the main defences Winnicott thought a baby could resort to was what he called 'compliance', or behaviour motivated by a desire to please others rather than spontaneously express one's own feelings and ideas. For example, if a baby's caregiver was severely depressed, the baby would anxiously sense a lack of responsiveness, would not be able to enjoy an illusion of omnipotence, and might instead focus his energies and attentions on finding ways to get a positive response from the distracted and unhappy caregiver by being a "good baby". The "False Self" is a defence of constantly seeking to anticipate others' demands and complying with them, as a way of protecting the "True Self" from a world that is felt to be unsafe.'

De aanpassing van het gedrag vindt voor miljoenen Nederlanders dagelijks plaats. Heb je bewijzen? Nee, maar ik zie het dagelijks om mij heen gebeuren. De herhaling van het leed zit zo diep dat de meeste mensen het ook niet waarnemen. En als ze het al waarnemen, zijn ze niet in staat om het aan te passen.

Het verschilt per persoon van overdreven vriendelijk zijn, tot zenuwachtige lachjes nadat je wat hebt gezegd, tot het niet uiten van gevoelens die daardoor niet in staat zijn om het lichaam te verlaten. Franz Ruppert, trauma-expert, zegt dat het niet uiten van deze gevoelens uiteindelijk leidt tot fysieke klachten. Oftewel, voor de ontkenners onder ons, er staat wel degelijk wat op het spel.

Het is op een bepaalde manier wel droevig dat zoveel mensen hier last van hebben maar dat er collectief zo weinig voor wordt gedaan. En, nog erger, dat er nieuwe baby's worden geboren die hetzelfde leed ondergaan maar dat er niks tegen wordt gedaan. Iedereen kan gewoon een baby nemen 'voor de lol', zijn behoeften projecteren op de baby en die voor de rest van zijn leven beschadigen in de kindertijd zonder dat ook maar iemand het letterlijk door hoeft te hebben.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties